Kázmér 2024. március 4.
logo

Kálomista Gábor: Egy fikciós film valóságtartalmát kell bizonyítani + videó

Munkatársunktól
2022.09.01. 16:14 2022.09.03. 14:22
Kálomista Gábor: Egy fikciós film valóságtartalmát kell bizonyítani + videó

Hann Endre nem kívánt a sajtó kérdéseire válaszolni, Kálomista Gábor szerint viszont aggasztó, hogy a bíróság előtt kell egy fikciós film valóságtartalmát bizonyítani. Csütörtökön kezdődött az a személyiségi jogi per, amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított a Megafilm Kft. ellen.

Hann Endre azt kifogásolja, hogy az ElkXrtuk című filmben – ami a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni időszakot dolgozza fel – szereplő, Endre nevű karaktert szerinte róla mintázták.

– Az önmagukat függetlennek nevező filmkészítőknek most kellene felsikítani, hogy eddig és ne tovább! mondta el kérdésünkre Kálomista Gábor a csütörtöki bírósági ülést követően. A Megafilm tulajdonos-producere szerint ha a bíróságok döntenek filmek sorsáról, akkor olyan folyamatok indulnak el, amiken nagyon fogunk csodálkozni. Kálomista furcsának nevezte, hogy a bíróság előtt kell bizonyítani egy fikciós történet valóságtartalmát. A perről Kálomista Gábor dokumentumfilmet is forgat, mert szerinte az eljárás filmtörténeti jelentőségű.

Példátlan pert indított Hann Endre a Gyurcsány-film miatt

A korábbi baloldali kormányokat kiszolgáló közvélemény-kutató cég vezetője sérelmi díjat követel, de Kálomista Gábor producer szerint abszurd a személyiségi jogsértés számonkérése egy fikciós filmen, amilyen az Elkxrtuk.

Hann Endre, a Medián igazgatója nem volt hajlandó arra a kérdésre válaszolni, hogy miként azonosította magát a filmben, sőt arra sem válaszolt, hogy látta-e egyáltalán az ElkXrtukat. Az eljárás október 11-én folytatódik.

Borítókép forrása: Képernyőfotó

Precedens-per: bíróságon az ElkXrtuk

Hogyan alakulhatott ki ez a vita?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.