időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Példátlan pert indított Hann Endre a Gyurcsány-film miatt

Kis Ferenc
2022.08.31. 20:04 2022.09.03. 14:29
Példátlan pert indított Hann Endre a Gyurcsány-film miatt

Csütörtökön kezdi tárgyalni a bíróság azt a személyiségi jogi pert, amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított a Megafilm Kft. ellen, az Elkxrtuk című film kapcsán. A politikai baloldalhoz közel álló Medián vezetője azt sérelmezte, hogy a tavaly októberben bemutatott filmben szereplő Endrét róla mintázták, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként manipulálja a közvéleményt hamis adatokkal, meghatározó háttérfiguraként pedig a politikai életet is befolyásolja. A Megafilm Kft. tulajdonos-producere, Kálomista Gábor viszont azzal érvel, hogy játékfilmről van szó, ami fikciós műfaj, nem oknyomozó dokumentumfilm. A Mediaworks Hírcentruma összeállításában arra is emlékeztet, hogy a Medián korábban több száz milliós összegű megrendeléseket kapott a Gyurcsány Ferenc vezette kormányoktól és személyi összefonódások is bizonyítják a baloldali kötődést.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője az Indexnek még márciusban úgy nyilatkozott, hogy a polgári perben hárommillió forint sérelemdíj megállapítását kérik a bíróságtól. Az eljárásban Hann Endrét képviselő jogászok magát a filmet, továbbá a Megafilm Kft. nyilvános kommunikációjában elhangzó állításokat használják bizonyítékként. Idesorolják az a tényt is, hogy Hann Endre a film bemutatójára személyes meghívót kapott a megafilmesektől, amelyben leírták, hogy a filmben ő maga szerepel.

A benyújtott kereset a filmben elhangzó három, Hann által valótlannak titulált állítás helyesbítését kéri. Azt, hogy Hann és a Medián „az akkor kormányzó MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció támogatottságát a ténylegesen mértnél magasabban, az ellenzékben lévő Fidesz támogatottságát pedig a ténylegesen mértnél alacsonyabban megjelölő közvélemény-kutatási eredményeket tett közzé”. Továbbá azt is helyesbítenék, hogy Hann az akkori kormány politikai döntéshozatalának fontos résztvevője volt, aki kapcsolatban állt Szilvásy Györggyel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterrel. A harmadik sérelmezett filmbeli kitétel az, hogy a Medián vezetője részt vett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában.

Kálomista: Az Elkxrtuk nem oknyomozó film

Kálomista Gábor az Indexnek márciusban elmondta: ismeretei szerint játékfilmen még sohasem kérték számon bíróság előtt a személyiségi jogok megsértését.

„Mi azt állítjuk, hogy ez egy valós történeten alapuló politikai krimi. Nyilván vannak benne a film dramaturgiája szempontjából fontos fikciós szálak is. Természetesen nem voltunk ott a titkos megbeszéléseken, de mindaz, amit a 2006-os események történetéből filmesként le tudtunk szűrni, az ismereteink alapján nagyon közel áll a valósághoz” – fejtette ki a producer.

Hozzáfűzte, hogy az Elkxrtuk nem oknyomozó dokumentumfilm. Kálomista a Hann Endre peren kívüli egyezkedését célzó felhívására írt válaszlevelében részletesen leírta: „a nézőközönség számára teljesen egyértelmű, hogy egy játékfilmet lát a moziban, nem pedig híradót néz, tények meghamisításáról, így a jó hírnév megsértéséről nem lehet beszélni. Emiatt hiába asszociál a néző Hannra, nem érinti a személyiségi jogait, sőt mivel egy játékfilmben az alkotók szabadon fejezhetik ki véleményüket, és a művészeti alkotás szabadsága is az alaptörvényben rögzített alapjog.”

Százmilliós megbízások Gyurcsányéktól

Hann Endre önmagát és a cégét független közvélemény-kutatóként állítja be, ugyanakkor a múltbeli tevékenységük és forintban is kifejezhető baloldali kapcsolataik ezt a képet erősen árnyalják.

A Medián a Gyurcsány-érában több mint 700 millió forint értékben kapott megbízást a Miniszterelnök Hivataltól, annak egyik legfontosabb tanácsadó és felméréseket végző partnereként. A film cselekménysora, vagyis a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatása idején a Medián egyik meghatározó munkatársa – majd 2007-től kutatási igazgatója – Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester volt.

A közvélemény-kutató cég és az akkori baloldali politikai elit közötti szoros kapcsolatot bizonyítja az a tény is, hogy Karácsony Gergely a Medián mellett 2002 és 2008 között, az MSZP–SZDSZ-kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként is dolgozott.

Lejárató jellegű kutatás

A függetlenségének látszatára ügyelő Medián nem volt ennyire kényes, amikor 2005-ben részt vett az akkor még hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János elleni lejárató kampányban, Hann Endre csapata egy felmérést készített, amiben többek között azt firtatták, elhiszi-e a választó, hogy Lázár veri a feleségét, agresszívan bánik munkatársaival.

A közvélemény-kutató cég tavaly ősszel nem sokkal a baloldali előválasztás után publikált egy felmérést, amely szerint az ellenzék jól döntött, mert Márki-Zay Péter az esélyes miniszterelnök-jelölt. Mindezek fényében nehéz objektíven azt állítani, hogy a Medián és vezetője, Hann Endre semmilyen befolyást nem gyakorolt a 2006-os eseményekre, és hogy egyenlő távolságot tartott az akkori baloldali kormányzat, illetve annak ellenzéke között.

Kasszasiker volt a film

A 2021-es év egyik legsikeresebb filmje, a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgását feldolgozó Elkxrtuk nemcsak a jegypénztáraknál, de az internetes keresések tekintetében is toplistás volt. A Google összesítése szerint a magyar internetezők filmkeresési toplistáján csak a Venom 2 hagyta le az Elkxrtukat. Az október 21-én debütált világszínvonalú politikai krimit csak az első hétvégén több mint 42 ezren nézték meg, ezzel a második helyre került a Venom 2 mögé.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának hátterét és az azt követő eseményeket feldolgozó alkotás vetítését első lépésben több mozilánc visszautasította, de végül sikerült megállapodásra jutni, ami elnézve a számokat, nem volt rossz üzlet a mozik számára sem.

Borítókép: Hann Endre (Forrás: Facebook)

Precedens-per: bíróságon az ElkXrtuk

Hogyan alakulhatott ki ez a vita?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.