időjárás -1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
A jobboldaliak hétvégén biztos nem számíthatnak a szabadságjogok élharcosaira

Hallgatnak Soros jogvédői az ElkXrtuk című film bíróságra citálása miatt

Baranyai Gábor
2022.09.03. 14:03 2022.09.03. 15:45
Hallgatnak Soros jogvédői az ElkXrtuk című film bíróságra citálása miatt

A Soros-szervezetként is számontartott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai szombaton nem, csak hétfőn kívánnak foglalkozni a szólás- és művészi szabadság kapcsán súlyos kérdéseket felvető, Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője által a Megafilm Kft. ellen indított perről feltett kérdéseinkkel. A megszólított TASZ-os szakjogászok közül volt, aki azt mondta, hogy hétvége van és majd a sajtó úgyis foglalkozik a témával.

Az óriási közönségsikert aratott, a 2006-os véres események és a Gyurcsány-beszéd korába röpítő, vállaltan fiktív elemekkel dolgozó ElkXrtuk című film bíróságra citálása kapcsán a TASZ mellett az Amnesty International magyarországi szervezetét, illetve a Helsinki Bizottságot is megkerestük, amint válaszolnak levelünkre, közöljük.

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a baloldalon a szabadság- és emberi jogok élharcosaiként számontartott jogászoktól, hogy bíróság elé vihető-e vagy cenzúrázható-e egy vállaltan fikciós elemeket tartalmazó játékfilm. Arra is szerettünk volna választ kapni, hogy szerintük egy játékfilm esetleges betiltása, a gyártócég megbüntetése kimeríti-e a szólásszabadság, az alapvető alkotmányos és emberi jogok elleni súlyos támadást, illetve vállalnák-e a magyar jogban eddig példa nélküli perben az alperes jogi védelmét, támogatását. 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, csütörtökön kezdődött meg az a személyiségi jogi per, amit Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított az ElkXrtuk című fimet jegyző Megafilm Kft. ellen. A perrel kapcsolatban Kálomista Gábor filmproducer a Mandiner című lapnak kifejtette: politikai thrillert, fikciós alkotást készített, akkor is, ha sok tekintetben törekedtek a valóságos összefüggések bemutatására. Úgy fogalmazott: 

ebben a játékfilmben vállaltan fikciós elemek vannak. Nyilvánvaló, hogy nem lehettünk ott különböző hálószobákban, tárgyalókban, villákban. Mi a legjobb tudásunk szerint szedtük össze az információkat, amelyek alapján ez a film elkészült.

Rámutatott: „példaértékű, hogy egy fikciós játékfilmet úgy kezelnek, mintha egy újságcikk vagy oknyomozó dokumentumfilm lenne. Úgy látszik, a műfaji keveredéseket sem a bíróság, sem a felperes nem tudja tisztázni.” Hozzátette: tudomása szerint még soha senki nem perelt fikciós filmet személyiségi jogi sérelemért. A dolog annyira nonszensz, hogy sokáig úgy gondolta, per sem lesz Hann Endre kezdeményezéséből, de csalódnia kellett – hangsúlyozta. Kálomista Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy amikor a balliberális oldal szerint „a művészi szabadság sérül – márpedig itt a művészi szabadságot alapjaiban kérdőjelezik meg –, az egész balliberális oldal ordítva sikítozik, most viszont mindenki nagyon csendben van”.

Nem az első eset, hogy a Soros György által támogatott, a milliárdos spekulánshoz közel álló szervezetek hallgatnak a sajtó-, szólásszabadság kérdésében, főleg, ha a kárvallottak jobboldaliak. Az egyik ilyen emlékezetes eset volt, amikor tavaly márciusban a Momentum azóta megbukott elnöke, Fekete-Győr András a DK elnökéhez, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan megfenyegette a jobboldali újságírókat. 

Mint ismert, egy Facebook-videóban úgy fogalmazott, hogy „azokat a propagandistákat, és itt most propagandistákról beszélek – aki ott van a TV2-nél, aki ott van az Origóban –, akik szándékosan rossz hírét keltik másoknak, szándékosan hamis és valótlan tényt állítanak, akkor én őket egy időre eltiltanám a foglalkozásuktól, én eltiltanám a hivatásuk gyakorlásától. Mert újságírónak lenni, médiaszolgáltatónál dolgozni, az egy közfeladat, az egy köztájékoztatási feladat.”

A momentumos Fekete-Győr kijelentései ellen többek között a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is tiltakozott, Rákay Philip pedig mindemellett azt is megkérdezte, hogy „hol van ilyenkor a TASZ, hol van ilyenkor a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee, hol van a 444? Vajon a Telex.hu újságírói már szervezik a szimpátiatüntetést? Vajon már készül az aggódó hangvételű jelentés az Európai Parlamentben?” A kommunikációs szakember nem véletlenül tette fel ezeket a kérdéseket, ugyanis a baloldal és a Soros-szervezetek ahogy most, Kálomista Gábor bíróságra citálása kapcsán, Fekete-Győr fenyegetőzésére sem reagáltak. A TASZ és az Amnesty International sem adott ki azonnal tiltakozó közleményt, Bohár Dániel riporter megkeresésére írásos kérdéseket kértek a témából, hogy majd esetlegesen arra válaszolnak.

Példátlan pert indított Hann Endre a Gyurcsány-film miatt

A korábbi baloldali kormányokat kiszolgáló közvélemény-kutató cég vezetője sérelmi díjat követel, de Kálomista Gábor producer szerint abszurd a személyiségi jogsértés számonkérése egy fikciós filmen, amilyen az Elkxrtuk.

Borítókép: Az ElkXrtuk című film egyik jelenete (Fotó: Megafilm Kft.)

Precedens-per: bíróságon az ElkXrtuk

Hogyan alakulhatott ki ez a vita?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.