időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo
„Aki cenzúrát kiáltana, most kiáltson, mikor a bíróságra terelik egy játékfilm sorsát” – mondja a producer

A példátlan perről nyilatkozott Kálomista

Magyar Nemzet
2022.09.03. 11:55 2022.09.03. 14:21
A példátlan perről nyilatkozott Kálomista

Ahogy annak idején megírtuk, csütörtökön kezdődött meg az a személyiségi jogi per, amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított az ElkXrtuk című fimet jegyző Megafilm Kft. ellen. A perrel kapcsolatban most Kálomista Gábor filmproducer válaszolt a Mandiner kérdéseire.

Az interjúban Kálomista kifejti, hogy a stáb politikai thrillert készített, fikciós alkotást, akkor is, ha sok tekintetben törekedtek a valóságos összefüggések bemutatására. 

Ebben a játékfilmben vállaltan fikciós elemek vannak. Nyilvánvaló, hogy nem lehettünk ott különböző hálószobákban, tárgyalókban, villákban. Mi a legjobb tudásunk szerint szedtük össze az információkat, amelyek alapján ez a film elkészült

– fogalmaz a producer. 
Arra is rámutat, hogy e tény miatt „példaértékű, hogy egy fikciós játékfilmet úgy kezelnek, mintha egy újságcikk vagy oknyomozó dokumentumfilm lenne. Úgy látszik, a műfaji keveredéseket sem a bíróság, sem a felperes nem tudja tisztázni.” 
 

Hozzáteszi, úgy tudja, még soha senki nem perelt fikciós filmet személyiségi jogi sérelemért. A dolog annyira nonszensz, hogy sokáig úgy gondolta, per sem lesz Hann Endre kezdeményezéséből, de csalódnia kellett.


Végül nyomatékkal hívja föl a figyelmet arra, hogy 

amikor szerintük a művészi szabadság sérül – márpedig itt a művészi szabadságot alapjaiban kérdőjelezik meg –, az egész balliberális oldal ordítva sikítozik, most viszont mindenki nagyon csendben van. Ha valaki cenzúráért kiáltana, most kiáltson, amikor a bíróságra terelik egy játékfilm sorsát.

Befejezésül leszögezi: „Olyan szellemet engednek ki a palackból, ami példátlan. Nem véletlenül nem engedik ezt a világon sehol.”

A teljes beszélgetés a Mandiner.hu felületén olvasható. 
Borítókép: Kálomista Gábor (Mandiner.hu)

 

Precedens-per: bíróságon az ElkXrtuk

Hogyan alakulhatott ki ez a vita?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.