Az egyetem közleményében azt írta, hogy az intézmény ötödik alkalommal kapcsolódik a hagyományos, szeptember negyedik péntekén sorra kerülő tudományos-szórakoztató eseményhez, amelyre ezúttal 90 oktatója 60 programmal, köztük előadásokkal, bemutatókkal, vetélkedőkkel, kiállításokkal készül. A természet-, a bölcsészet- és az orvostudományi kar, valamint a szekszárdi Illyés Gyula kar épületeiben az érdeklődők találkozhatnak az ezúttal „hétköznapi nyelven” beszélő kutatókkal, ismerkedhetnek munkájukkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat.
Az egyik fő téma az öregedésbiológiai folyamatokba való betekintés, a hosszú élet titkának vizsgálata lesz az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéhez köthetően. E körben esik szó az érzékszervi öregedés kimutatására szolgáló eljárásokról, s egyebek mellett az öregedés során az agyban, valamint az izomerőben bekövetkező változásokról.
Csokoládé és energiaitalok
Érdekes, hasznos információk szerezhetők a vegyészetről, a vegyszerekről, a mikroszkopikus lényekről, a hullámokkal végzett konyhai kísérletekről, s arról is, hogyan befolyásolják az életünket az energiastratégiák. A táplálkozással összefüggésben érdeklődésre számot tartó témának ígérkezik a csokoládé, a „szárnyakat adó” energiaitalok, a különleges szőlőfajták és az adalékanyagok is.
A kutatók éjszakáján kiderülhet, mekkora a küzdősportos akciófilmek valóságtartalma, van-e fenntartható banki fejlődés, miért nem tudnak a matematikusok sem aranyat csinálni, mik voltak az udvari-főúri reneszánsz ételkészítés fő módozatai, s valóban olyan trendik-e a sztárok, mint amilyennek tűnnek.
Az egyetem ezek mellett éjszakai szertári találkát, botanikuskerti sétát, középkori párviadalt szervez, továbbá 16–17. századi edénytörténeti és derült idő esetén csillagászati bemutatót is tart.
Az eseményről részletes információk a www.ttk.pte.hu vagy a www.kutatokejszakaja.hu/2012/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=12 oldalon találhatók.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!