Húsvét: a régi idők népszokásai

Miért akasztották a sonka csontját a gyümölcsfára? Miért éppen piros a húsvéti tojás? Az mno.hu összefoglalta Húsvétvasárnap és Húsvéthétfő legfontosabb népszokásait.

kn
2013. 03. 30. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. Isten Fia szolidaritást (sorsközösséget) vállalt az emberrel a szenvedésben is, kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az előző cikkünkben a húsvéti szent három nap (Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat) legfontosabb népszokásait tekintettük át, ebben az írásban a Húsvétvasárnap és Húsvéthétfő fontosabb hagyományait foglaljuk össze.

Et resurexit tertia die, azaz „És harmadnapon feltámadott”: Jézus Krisztus nagycsütörtöki és nagypénteki szenvedése a feltámadás és megváltás fényében nyer értelmet. Húsvétvasárnap, a feltámadás vasárnapja, a liturgikus év legnagyobb ünnepe. A délelőtti misére ezen a napon letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, tojás, kalács, sonka és bor volt. „A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak” – olvasható a Wikipédián.

„Számtalan hiedelem fűződik a Húsvét vasárnapján szentelt ételekhez is, amelyeket Zalában a nagyszombati körmenetre is magukkal vittek. Mint sok szentelményt, ezek maradékait is mágikus tárgyként használták. A szentelt sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. A Székelyföldön a húsvéti étel morzsáját is megőrizték, s nyáron a verebek kártevése ellen kereszt alakjában meghintették vele a gabonaföldeket” – áll a Magyar Néprajzi Lexikonban.

Húsvéthétfő gazdag szokásvilága közül talán a legismertebbek a húsvéti locsolás és a hímes tojás ajándékozása. „A keresztény hagyomány a húsvéti locsolást a keresztelésre vezeti vissza, mely hajdan vízbemerítéssel, leöntéssel történt. ( ) Más magyarázat szerint a locsolkodás az öröm és a vidámság túlcsordulásának jeleként került a húsvéti szokások közé” – olvasható a Magyar Katolikus Lexikonban.

A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kaptak a lányoktól, a piros színnek védőerőt tulajdonítottak, egyes feltételezések szerint Krisztus keresztfán kiontott vérét jelképezi. Ma már sajnos a saját kézzel készített tojások helyett csokiból készültet adnak a lányok a locsolóknak, pedig a tojásfestésnek korábban nagy hagyománya volt. Az mno.hu tojásdíszítő iparművésszel készült cikkét itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.