Dohányzóknak nem szabad étrend-kiegészítőket szedni

Egyes, rák ellen ajánlott antioxidánsok a nagy kockázatú csoportoknál növelhetik a tüdőrák veszélyét.

2014. 01. 31. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek más molekulák oxidációjának megelőzésével bizonyos rákkeltő sejtkárosodásokat késleltetnek. Az antioxidánsok közé tartozik például az A-, a C- és az E-vitamin, egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők.

Hosszú ideig azt gondolták ezekről az anyagokról, hogy rákmegelőző hatásuk lehet, ám friss klinikai próbák eredményei arra utalnak, hogy a tüdőrákot valójában nem képesek megelőzni. A hatás oka azonban egyelőre ismeretlen – olvasható a Science Translational Medicine című szaklapban.

A Göteborgi Egyetem Martin Bergo vezette kutatócsoportja két elterjedt antioxidánst, az E-vitamint és az N-acetil-cisztein (NAC) hatását tesztelte olyan egereken, amelyek szervezetében kialakulóban volt a tüdőrák.

Bergo elmondta: ezek az antioxidánsok háromszorosára növelték a daganatok számát és a tumor agresszivitását is. Az antioxidáns hatása az adagtól függött, ami azt jelenti, hogy ha kis adagban kapták az egerek, kicsit növekedtek a daganatok, ha nagyobb adagot kaptak, akkor sokat nőttek – magyarázta a kutató.

A tudósok megvizsgálták az emberi tüdőráksejteket is, és a laboratóriumi tenyészetben azt találták, hogy az antioxidánsok segítették a rendellenes sejtek növekedését. Bergo szerint ez arra a lehetőségre utal, hogy az emberi tüdőrák esetében is hasonló lehet a hatás, mint az egereknél.

Úgy tűnik, az antioxidánsok egy rákellenes fehérje, a p53 termelődésének visszafogásával segítették elő a rák növekedését, bár ugyanezek az anyagok a sejteket károsító szabad gyökök számát is csökkentik. Ha az egerekben és az emberi sejttenyészetben kiiktatják a p53-at, akkor az antioxidánsoknak nem lesz hatásuk – írták a kutatók.

Kicsi, fel nem ismert tüdődaganatok bárkinél kialakulhatnak, dohányosoknál azonban sokkal nagyobb erre az esély. Nekik nem lenne szabad étrend-kiegészítő antioxidánsokat szedni, mert ezek az anyagok felgyorsíthatják a rák növekedését – figyelmeztetett Per Lindahl, a tanulmány másik szerzője, azt azonban hozzátette, hogy az eredményeket további kutatásoknak is alá kell támasztaniuk.

Kutatásuk üzenetét úgy foglalta össze, hogy mivel az antioxidánsok ártalmasak lehetnek, a tüdőrákosok és a dohányosok csak nagy elővigyázatossággal szedjék őket.

A következő lépésben más antioxidánsok hatását is kipróbálják, és tesztelik, más rákfajták esetében is tapasztalható-e a most felfedezett hatásuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.