Több új irányelvvel bővült a Magyar élelmiszerkönyv

A transzzsírsavrendelet, a lekvárok és szörpök, valamint néhány sütemény elkészítési módja is megtalálható benne.

UDM
2014. 03. 04. 21:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a kézműves-élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékek az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshúskészítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre – közölte a VM.

Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az első osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a csemege, a másodosztályú őrlemény esetén pedig az édesnemes megnevezés is. Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelve annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha valaki a különleges jelzőn kívül még a „kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika-őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét, és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős vagy nagyon csípős jellegét – közölték.

A közlemény szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége. Az anyag jelentős kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsavtartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsavbevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik. A Magyar élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát, és a természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.

Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is, ez az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik. Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot, valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, a rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni.

A Magyar élelmiszerkönyv tartósítóipari irányelvei között az egyik legfontosabb fejezet a hőkezelt élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. Ide tartoznak a gyümölcs- és zöldségbefőttek, -konzervek, a lekvárok és szörpök, valamint a különböző gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.