A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a kézműves-élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékek az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshúskészítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre – közölte a VM.
Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az első osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a csemege, a másodosztályú őrlemény esetén pedig az édesnemes megnevezés is. Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelve annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha valaki a különleges jelzőn kívül még a „kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika-őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét, és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős vagy nagyon csípős jellegét – közölték.
A közlemény szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége. Az anyag jelentős kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsavtartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsavbevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik. A Magyar élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát, és a természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.