Ételek, melyeket tilos enniük a kismamáknak

Egyes halak veszélyeztetik a várandós nőket, súlyos magzati károsodást vagy kisgyermekkori betegségeket okozhatnak.

Kuslits Szonja
2014. 08. 28. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tenger gyümölcsei és a halak tápanyagban rendkívül gazdagok, fehérjét, vasat és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, melyek különösen fontosak a magzat megfelelő növekedéséhez, az agy kifejlődéséhez, de a szoptatás alatt és kisgyermekkorban is elengedhetetlenek a szervezet egészséges fejlődése számára. Bizonyos tengeri étkek, különösen a nagyobb halak azonban tartalmazhatnak egy metil-higany elnevezésű neurotoxint – közkeletű nevén egyszerűen higanyt – , amely súlyos születési rendellenességeket idézhet elő. Ha a magzat a méhen belül érintkezik ezzel a fémmel, annak vakság, süketség és szellemi fogyatékosság lehet a következménye.

A higany nagyrészt a fosszilis üzemanyagok elégetéséből és az aranybányászatból származik. Egy korábbi tanulmány a nem szerves eredetű higany mennyiségét vizsgálta, mely az óceánokban átalakul a tengeri állatokban található, mérgező metil-higannyá. A kutatás azt állapította meg, hogy a higany koncentrációja magasabb a felszín közelében és közepes mélységben, mint az óceánok mélyén. Az Atlanti-óceán északi részén azonban már több mint 1000 méteres mélységben is magas a higanykoncentráció.

A legújabb kutatások szerint az állapotos nőknek kerülniük kell bizonyos halakat, kiemelten a tonhalat. A Consumer Reports amerikai havilap számolt be arról a kutatásról, mely kimutatta, hogy a várandós nőknek teljesen ki kellene zárniuk az étrendjükből a tonhalat annak magas higanytartalma miatt, ellentétben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (Food and Drug Administration, FDA) ide vonatkozó leírásával, mely szerint a konzerv tonhalban alacsonyabb a higany mennyisége a frisshez képest, ezért az fogyasztható.

„Valamekkora higanytartalma az összes halnak van, de közülük mégis a tonhalban mérhető az egyik legmagasabb érték” – mondja Jean Halloran, a Consumer Reports munkatársa. Abban a típusú halban, amit főleg szusihoz használnak, kifejezetten magas az érték, de még a konzerv tonhal, ami a biztonságosabbak közé sorolható, is tartalmaz higanyt – szögezi le Halloran.

 

Egy időben a konzerv tonhal igen népszerű volt a fogyasztók között az Egyesült Államokban, 2012-ben a garnélarák után ez volt a második legkelendőbb, tengerből származó élelmiszer. Ugyanakkor – vélhetőleg az egészségre ártalmas higany miatt – a konzervben kapható tengeri élelmiszerek forgalma, melyek közül még mindig a tonhal a legkelendőbb, az elmúlt 15 évben folyamatosan csökkent – számolt be a The Washington Post.

Mivel a várandós nők nem tudhatják, hogy a vásárolt tonhalban éppen milyen magas a higany értéke, azt javasolják, hogy egyszerűen mindenféle tonhalból készült ételt kerülni kell a terhesség teljes ideje alatt.

Jelenleg az Egyesült Államokban az FDA azt javasolja a várandós nőknek, azoknak akik még szoptatnak, illetve a kisgyerekes anyukáknak, hogy ők, illetve gyermekeik tartózkodjanak a cápa, a kardhal, a királyrák és a cserepeshal fogyasztásától. Arról, hogy ezek a csoportok pontosan mit ehetnek, nem készült átfogó lista, az FDA ajánlása szerint a lazac, a rák, a harcsa, a tilápia, a tőkehal és a konzerv tonhal azok az ételek, amiket heti két-három alkalommal lehet fogyasztani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.