A legtöbben munka közben felejtik el pótolni a folyadékveszteséget, az emberek bő ötven százaléka csak ritkán iszik meg egy pohár vizet a munkahelyén. Elsősorban a nők és a fiatalabbak az érintettek, akik gyakran még napi egy liter folyadékot sem fogyasztanak. A férfiak ebből a szempontból némileg felelősebbnek tűnnek, az ő folyadékfogyasztásuk eléri a két litert. Az Focus.de nyomán összefoglaltuk, mit kell tudni a megfelelő mennyiségű szomjoltásról.
Mit ajánlanak az orvosok és táplálkozástudósok? Röviddel ezelőttig általánosságban a legalább napi két liter folyadék fogyasztását találták kívánatosnak. Ez a mennyiség a szervezet minden funkcióját segíti, méregtelenít és formában tart.
Azóta azonban több különböző vizsgálatot is elvégeztek, és például a Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a két literen felül elfogyasztott folyadék nincs az egészségre további pozitív hatással. Kizárólag a sportolóknak és a magas hőmérsékletű munkahelyen dolgozóknak javasolják a sokkal több ivást.
Az ivással elfogyasztott napi mennyiséget egy-másfél liternyire csökkenthetjük normális esetben, hiszen az étkezések során a különböző fogásokkal is majdnem egy liter folyadékot elfogyasztunk. A legtöbb korábban elvégzett vizsgálat nem vette figyelembe, hogy a táplálkozással is jelentős mennyiségű folyadékot beviszünk a szervezetünkbe.
A német táplálkozástudományi társaság számításai szerint átlagosan napi 857 ml folyadék szilárd táplálékokkal kerül be a szervezetünkbe. Aki emellett még egy-másfél liter folyadékot iszik, az mindenképp elkerüli a dehidratáltságot, azaz vízhiányos állapotot.
A folyamatos ivás miatt több probléma is felmerülhet: például a vesék óránként nagyjából egy liternyi folyadékot tudnak megszűrni és kiválasztani, mindenki, aki ennél többet iszik, túlterheli a kiválasztó szerveket.
A legjobb, amit tehetünk, ha étkezés előtt mintegy fél órával már nem fogyasztunk folyadékot. Az étel mellé megiszogatott egy pohár bor vagy sör más „tészta”, mivel az alkohol kis mértékben antiszeptikus hatású.