Milyen só kerüljön az asztalra?

Himalája-, tengeri, jódozott, vákuumsó – csak néhány a hatalmas választékból. És a veszélyek, amelyet rejtenek.

Konopás Noémi
2014. 10. 30. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidrogén-peroxiddal szennyezett puding, lejárt, szennyezett, rovarok lepte sajt, szappanos ízű, vegyszeres szagú kókuszreszelék, jelöletlen zöldség, nyüvektől hemzsegő tojás, takarmánynak szánt kálium-kloridos konyhasó – így verték át az elmúlt egy hónapban a fogyasztókat az üzletekben, és ezek csak azok az esetek, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lefülelt. Rengeteg egészségkárosító átverésről pedig halvány lila fogalmunk sincs.

Manapság nagyon nem könnyű eligazodni és a helyes terméket választani a boltok polcairól. A minap a sók szerepeltek le a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) akkreditált laboratóriumában, ahol tizennyolc termék közül ötről derült ki, hogy kálium-jodid-tartalma túllépte a meghatározott értéket – számolt be a Tesztplussz.hu. Hogy hogy kerül kálium-jodid a sóba? Köztudott, hogy Magyarország nagy részén az ivóvíz jódban szegény, ezért szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszunk jódozott sót, így elkerülhetjük a pajzsmirigy működésének zavarát. A jód kálium-jodid formájában van jelen a sóban. Egyes szakemberek szerint azonban a túlzott jód- és káliumfogyasztás még a hiánynál is nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Akkor most jódozott vagy sima sót érdemes választanunk?

A só, azaz a nátrium-klorid az élettani folyamatok fenntartása miatt alapvető fontosságú a szervezet működésében. Hiányában szédülés, izomgyengeség, görcsösség, kritikus esetben apátia, végső esetben halál következhet be. Az élelmezésben tartósító, ízesítő és ízfokozó hatását hasznosítják, nélküle aligha létezhet ízletes eledel – mondta lapunknak dr. Schöberl Erika.

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében pedig azt olvashatjuk, hogy a nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. A klór a gyomorsósav alkotórészeként az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában a só-víz háztartásban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában működik közre.

 

„A só jódozásával mikrogrammnyi mennyiségű káliumot lehet csak naponta bevinni, amelyből viszont milligrammnyi a szükséglet, tehát még túlzott jódozottsó-fogyasztás esetén sem növekszik meg a káliumbevitel, csak 1-2 százalékos mértékben. A hozzáadott jód pedig normális sófogyasztás esetén nem éri el a napi ajánlott beviteli értéket, tehát a napi sóbevitel többszörösével lehetne csak túlzott jódbeviteli kockázattal számolni, emiatt az egész felvetés nem igazán valós probléma – mondta el az MNO-nak Armbruszt Simon, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa. – Mivel Magyarországon nem eszünk tengeri halat jelentős mennyiségben, a jódozott konyhasó fogyasztása ajánlott.”

Ugyancsak a jódozott sók fogyasztását ajánlja dr. Schöberl Erika élelmiszermérnök is, aki portálunknak azt nyilatkozta, hogy nem lehet a sóval túl sok jódot a szervezetbe juttatni, ez a probléma nem fenyegeti a fogyasztót.

A jódozott són kívül a boltok polcain találni még Himalája-sót – Pakisztánból származó kősót –, asztalit, csökkentett nátriumtartalmút, tengerit és különleges lepárlási folyamattal készülő vákuumsót is. A kínálat tehát óriási, és nagyon nehéz eligazodni. Különböző sótípusok léteznek attól függően, honnan származik – tengeri vagy kősó –, hogy finomítják-e, illetve hogy milyen szemcseméretű.

A származási hely befolyásolja a mikroelemtartalmát, de a fő alkotórésze minden esetben a nátrium és a klorid. Magas vérnyomást a túlzott nátriumbevitel okoz, ebből a szempontból a tengeri só használata semmiféle előnnyel nem jár. Egyre több helyen találkozhatunk csökkentett nátriumtartalmú sóval, mely nátriumtartalmát valamilyen más komponenssel helyettesítik, leggyakrabban káliummal. Azok számára, akik nem kívánnak leszokni a sózásról, alacsonyabb nátriumtartalma miatt előnyösebb lehet. A leggyakoribb a 30 százalékkal csökkentett nátriumtartalmú só, mely esetében a káliummal való helyettesítés egészséges emberek számára nem jelent kockázatot, vesebetegeknél azonban mellőzni kell – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2012-es, októberi hírlevelében.

A magas vérnyomás (hipertónia) – mely a magyar felnőttlakosság közel harmadát érinti – egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel, azaz ha túl sok sót fogyasztunk, magas lesz a vérnyomásunk. Ez az összefüggés mindkét nemnél, minden életkorban fennáll. Az agyvérzések 62 százalékának és a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében a magas vérnyomás áll. Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több mint feléért. A fokozott sóbevitel azonban a magas vérnyomástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a bal kamrai izomtömeg-vastagodás kialakulásának kockázatát. Vizsgálatok igazolták, hogy a csökkentett sótartalmú étrend mellett a hipertónia kialakulásának gyakorisága 10-14 százalékkal kisebb.

 

(MDOSZ)

Az élelmiszeripar nem tud meglenni a különböző adalékanyagok nélkül. Ezek az összetevők kis mennyiségben vannak csak jelen a sóban, így egészségkárosító hatásaiktól nem kell tartanunk – felelte dr. Schöberl Erika arra a kérdésünkre, hogy a sóban található adalékanyagok – csomósodásgátlók – veszélyesek lehetnek-e az egészségre. A szakember azt mondja, nem kell aggódnunk, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) rendszeresen bevizsgálja ezeket az élelmiszereket.

A Himalája-sóban többnyire nincs adalékanyag. Az élelmiszermérnök szerint ez is jó választás lehet, de úgy gondolja, hogy annyival nem jobb, mint amennyivel drágább a jódozott sónál, inkább csak divatos.

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Országos táplálkozás- és tápláltságiállapot-vizsgálatának adatai szerint a sóbevitel nőknél 12, a férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5-, illetve 3,5-szerese. A vizsgálat szerint a felnőttlakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint egyharmadáért a kenyérfélék, közel egynegyedéért a húskészítmények, mintegy tíz százalékáért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek. A sóval tehát vigyázni kell, de a hiánya is végzetes lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.