Hidrogén-peroxiddal szennyezett puding, lejárt, szennyezett, rovarok lepte sajt, szappanos ízű, vegyszeres szagú kókuszreszelék, jelöletlen zöldség, nyüvektől hemzsegő tojás, takarmánynak szánt kálium-kloridos konyhasó – így verték át az elmúlt egy hónapban a fogyasztókat az üzletekben, és ezek csak azok az esetek, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lefülelt. Rengeteg egészségkárosító átverésről pedig halvány lila fogalmunk sincs.
Manapság nagyon nem könnyű eligazodni és a helyes terméket választani a boltok polcairól. A minap a sók szerepeltek le a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) akkreditált laboratóriumában, ahol tizennyolc termék közül ötről derült ki, hogy kálium-jodid-tartalma túllépte a meghatározott értéket – számolt be a Tesztplussz.hu. Hogy hogy kerül kálium-jodid a sóba? Köztudott, hogy Magyarország nagy részén az ivóvíz jódban szegény, ezért szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszunk jódozott sót, így elkerülhetjük a pajzsmirigy működésének zavarát. A jód kálium-jodid formájában van jelen a sóban. Egyes szakemberek szerint azonban a túlzott jód- és káliumfogyasztás még a hiánynál is nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Akkor most jódozott vagy sima sót érdemes választanunk?
A só, azaz a nátrium-klorid az élettani folyamatok fenntartása miatt alapvető fontosságú a szervezet működésében. Hiányában szédülés, izomgyengeség, görcsösség, kritikus esetben apátia, végső esetben halál következhet be. Az élelmezésben tartósító, ízesítő és ízfokozó hatását hasznosítják, nélküle aligha létezhet ízletes eledel – mondta lapunknak dr. Schöberl Erika.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében pedig azt olvashatjuk, hogy a nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. A klór a gyomorsósav alkotórészeként az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában a só-víz háztartásban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában működik közre.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!