Kihalhat a kaktuszfajok harminc százaléka

A világon létező 1480 kaktuszfaj több mint felét díszítésre, gyógyászati célokra vagy élelmezésre használják.

MTI
2015. 10. 05. 21:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszély a növények és magvaik illegális kereskedelme, a földek mezőgazdasági és ipari használata, az élőhelyeiken folyó települések terjeszkedése számlájára írható – áll a jelentésben. „Az állat- és növényfajok törvénytelen adásvétele a véltnél lényegesen nagyobb mértékű” – közölte Inger Andersen, az IUCN igazgatója.

A Nature Plants szaklapban frissen közzétett brit tanulmány szerint a világon létező 1480 kaktuszfaj több mint felét díszítésre, gyógyászati célokra vagy élelmezésre használják. A leginkább Mexikóban honos közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) élelemre szolgáló részeinek tápértéke egy szelet marhahúséval vetekszik – olvasható a tanulmányban.

A kaktusz a száraz vidékek ökoszisztémájának kulcseleme: vize és tápanyagai alapvető szerepet játszanak a táj vadjai és madarai, köztük a kolibri fennmaradásában, de számos rovarfaj túlélése is rajtuk múlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.