A felvágottak, szalámik, kolbászok, füstölt és pácolt húsok rákot okozhatnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint. Az állásfoglalást, amely szerint aki ilyesmiből napi 50 grammot fogyaszt, annál 18 százalékkal megnövekedik a vastag- és végbélrák kockázata, az IARC (International Agency for Research on Cancer, Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) egyévnyi kutatómunkája alapozta meg. Ez a korreláció viszont messze nem jelent ok-okozati összefüggést, nagy újdonság pedig főleg nem derül ki belőle.
„Az, hogy a vöröshús- és a feldolgozotthús-készítmények túlzott mértékű fogyasztása kockázati tényező lehet, nem újdonság. Ráadásul sajnos sokan félre is értelmezik ezt az információt” – szögezi le az MNO-nak Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője. Mint mondja, a vörös-, illetve feldolgozott húsok kockázatot csak akkor jelentenek, ha a pácolt és füstölt termékek fogyasztását túlzásba visszük, vagy magas hőmérsékleten készült húsokat eszünk. Ugyanez derül ki a WHO állásfoglalásából is.
A WHO nagyjából 800 felmérés adatait feldolgozó közlése elég rémisztő, lévén abba a csoportba, amelybe most a feldolgozott húsfélék is bekerültek, azok az anyagok tartoznak, amelyek bizonyítottan képesek tumoros megbetegedést okozni az emberi szervezetben. Azonban fontos azt is figyelembe venni, hogy ezek között is vannak különbségek. Például felelőtlenség összehasonlítani a tüdőrák lehetőségének cigarettázás vagy azbesztpor belélegzése miatt növekedését azzal, amennyivel a vörös és a feldolgozott húsok rendszeres, nagymértékű fogyasztása növeli a vastagbélrák kockázatát. A csoporton belüli különbségekre az is rámutat, ha megnézzük, miket soroltak ide: a 118 elemet számláló listán a dohányzáson és mostantól a vörös húsokon kívül megtalálható például a formaldehid, az UV-sugárzás, általánosságban maga napsütés, valamint a fűrészpor és a légszennyezés is.
A vörös húsok ebbe a kategóriába nem is kerültek bele, lévén a sertés-, marha- és bárányhús esetében nem tudtak hasonló biztonsággal, illetve megalapozottsággal állásfoglalást tenni, mivel a kutatások nem mutattak egyértelmű összefüggésre, illetve nem volt kizárható egyéb táplálkozási és életmódbeli tényezők hatása sem. A munkacsoport ezért arra a megállapításra jutott, hogy korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok arra, hogy a nem feldolgozott vörös húsok fogyasztása az egyes tumoros betegségek, így a vastagbél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák gyakoriságát növelhetik, ezért azokat a 2A kategóriába sorolták, azaz „embereknél valószínűleg rákkeltő hatásúak” lehetnek.