Kiderült, mi okozhatja a bolti paradicsom íztelenségét

A kutatók szerint a zöldség genetikai receptjének „kijavítására” van szükség.

MTI
2017. 01. 27. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínai Mezőgazdaság-tudományi Akadémia (CAAS) és a Floridai Egyetem szakemberei 170 fogyasztót kértek fel 101 paradicsomfajta tesztelésére. A résztvevőknek az „élmény egészét” és az „ízintenzitást” kellett értékelniük.

A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a fogyasztóktól érkezett visszajelzések, valamint egy statisztikai modell alapján a kutatók végül 33 olyan ízösszetevőt azonosítottak, amely összefüggésben volt azzal, hogy az alanyoknak összességében mennyire ízlett egy adott fajta.

Az eredmények szerint a modern kori paradicsomok azért nem olyan ízletesek, mint a régebbi fajták – amelyek magjai akár évszázadokon át öröklődnek egy családon belül –, mert az említett ízösszetevők közül 13 „jelentősen lecsökkent a modern fajtákban”, továbbá a termés méretének növekedése is az íz rovására megy.

A kapott eredményeket figyelembe véve a kutatók 398 modern, régebbi és vadon termő paradicsomfajta teljes genomját szekvenálták, megállapítva, hogy öt gén megváltozása felelős nagyrészt az elmúlt évtizedek során végbement ízvesztésért.

„Helyrehozzuk, ami meghibásodott az utóbbi fél évszázad alatt, hogy visszahozzuk az egy évszázaddal ezelőtti ízüket” – hangsúlyozták közleményükben a szakemberek, akik szerint a mostani eredményeket felhasználva a jövőben más termések ízén is lehet változtatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.