Szó szerint elborítja a Földet a műanyag hulladék

9 milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, és 2050-re már 13 milliárd tonna szemét halmozódik fel.

MTI
2017. 07. 20. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 9 milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, ennek zöme hulladéklerakókba vagy a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát – állítja a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés.

Az említett műanyagmennyiség közel 80 százaléka végezte a hulladéklerakókban vagy a környezetben, és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a mennyiség gyorsan növekszik. Mint a szerdán közzétett tanulmányban kiemelték: a műanyagnak csupán 10 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát elégették.

„Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, egy Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig – érzékeltette az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Hatalmas mennyiségű anyagról van szó, amely nem bomlik le.”

A műanyagok elégetése hozzájárul a klímaváltozáshoz, és káros az egészségre, emellett a szélesebb környezetet is károsítják a műanyag építőelemei – mutatott rá a professzor.

A műanyaggyártás legnagyobb piaca a csomagolóipar. A kőolajalapú termékek gyártása az újrahasznosíthatótól az egyszer használatos csomagolások felé tolódott el. Ennek következtében a városi hulladékgyűjtőkben nagyon magas a műanyag szemét aránya: a közepes bevételű országok esetében 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot, 1960-ban még csupán 1 százalék volt. Más anyagokkal szemben a műanyagok több ezer évig megmaradhatnak a környezetben.

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben – figyelmeztettek a kutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.