Tíz év alatt felére csökkent az AIDS áldozatainak száma

Tavaly egymillióan vesztették életüket a betegség következtében, ami nagy visszaesésnek számít: egyre kevesebb a fertőzött újszülött is.

MTI
2017. 07. 20. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erre vonatkozó adatokat csütörtökön hozta nyilvánosságra jelentésében az UNAIDS, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) HIV- és AIDS-ellenes programja. A halálos járvány csúcspontján, 2005-ben 1,9 millió elhunytat regisztráltak.

Ugyanakkor 1,8 millióra csökkent a HIV-vírussal újonnan fertőzöttek száma is 2016-ban. Ez feleannyi, mint 1997-ben, amikor 3,5 millió új fertőzöttet azonosítottak.

Ezzel párhuzamosan történelmi magaslatokra emelkedett a gyógyszerrel kezelt fertőzöttek száma. „2016-ban a 36,7 millió HIV-fertőzöttből 19,5 millióan részesültek kezelésben” – olvasható a jelentésben. Ez az első év, hogy a világ összes fertőzöttjének több mint fele gyógyszeres kezelést kapott.

Az UNAIDS a vasárnap Párizsban kezdődő nagyszabású AIDS-konferenciához kapcsolódóan mutatta be a legújabb adatokat.

Gyógyszerekkel megakadályozható a HIV-vírusok szaporodása a szervezetben, az AIDS ezzel szemben máig gyógyíthatatlan. Az AIDS-járvány kitörése, az 1980-as évek óta több mint 76 millióan fertőződtek meg a vírussal. Az immunrendszer-betegségben eddig 35 millióan haltak meg.

Ha tovább növekszik a világszerte kezelt HIV-fertőzöttek aránya, elérhetővé válhat a cél, miszerint 2020-ra 30 millió érintett részesülhet az életmentő terápiában. Az UNAIDS céljai úgynevezett 90-90-90-programja keretében, hogy 2020-ra az érintettek 90 százaléka tudjon fertőzöttségéről, közülük legalább 90 százalék kapjon kezelést, a terápiában részesülők 90 százalékánál pedig el akarják érni, hogy a vírusszaporodás megállítása révén ne legyen kimutatható a vérben a kórokozó.

Az UNAIDS szerint 2016-ban az érintettek 70 százaléka esetében volt ismert a HIV-fertőzés, közülük 77 százalékuk kapott kezelést. A kezeltek 82 százalékánál sikerült megakadályozni a vírusok további szaporodását.

Botswana, Kambodzsa, Dánia, Izland, Szingapúr, Svédország, Nagy-Britannia már elérte a kitűzött 90-90-90-es célokat. Válságos terület a Közel-Kelet, Észak-Afrika, Közép-Ázsia és Kelet-Európa, ahol a közelmúltban 40 százalékkal nőtt a HIV-fertőzöttség és az AIDS-ben elhunytak aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.