Hihetetlen: Magyarország még mindig hisz a homeopátiában

Sőt minél iskolázottabb valaki, annál inkább. A Medián derítette ki.

2017. 11. 08. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha mára a napnál is világosabb, hogy a homeopátia – szigorúan a szakmai kritériumok szerint – nem számít tudományos gyógymódnak, a Medián a 444.hu megbízásából mégis „megkutatta” a lakosságon, hogyan állnak hozzá az emberek.

Az eredményt túlzás nélkül nevezhetjük megdöbbentőnek: a homeopátia megítélése szinte pontosan kettéosztja a társadalmat, a megkérdezettek 44 százaléka hasznosnak találja, amivel sok betegség eredményesen gyógyítható, és csak 41 százalék tartja úgy, hogy sarlatánság és hatástalan, nem szabad hinni benne. A tanácstalanok aránya 15 százalék.

Izgalmas különbséget mutat a válaszadás nemek szerint: a nőknek az 51, a férfiaknak viszont csupán a 37 százaléka ad hitelt a homeopátiának. Életkor szerint viszont nincs látványos különbség, annál inkább az iskolázottság mentén, kapaszkodjon meg mindenki, az iskolázottabbak támogatóbbak a homeopátiával szemben.

A felmérésből persze kiderül, hogy sokan úgy formálnak véleményt, hogy személyes tapasztalatuk nincs is a szerekről.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és ma már a Semmelweis Egyetem is nemet mond arra, hogy a homeopátia hatékony lenne, a placebóhatással magyarázható a vele összefüggésben álló gyógyulás (el is határolódik). A magyar gyógyszertárakban maradnak a szerek, egy párt viszont már népszavazási kezdeményezést is indított az ügyben, amire lehet, hogy szükség is lenne, ugyanis a magyar hatóság nem tudja betiltani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.