Holttesten már tökéletesen működik az emberi fejátültetés

Sergio Canavero szerint Kínában hamarosan élő emberen is elvégzik a fantasztikus filmbe illő beavatkozást.

MN
2017. 11. 17. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében minden készen áll arra, hogy végrehajtsák az első igazi fejátültetést, miután egy holttesten már tökéletesen begyakorolták – jelentette be pénteken egy bécsi konferencián Sergio Canavero olasz neurológus. A 18 órás próbaműtétet – amit Canavero máris „az első emberi fejtranszplantációnak” nevezett – Kínában, a Harbini Orvostudományi Egyetemen végezték el.

A Xiaoping Ren kínai ortopédsebész-professzor – az első kínai karátültetés végrehajtója – által vezetett orvoscsoport állítólag tökéletesen össze tudta kötni az ereket és az idegeket, így már készen áll arra, hogy a közeli jövőben élő emberen végezze el a beavatkozást: egy agyhalott ember testére illessze egy másik – feltehetően lebénult, vagy gyógyíthatatlan beteg – páciens fejét.

Sergio Canavero régóta kutatja az emberi fejátültetés lehetőségét, tavaly már nagy port vert fel, mikor bejelentette: sikeresen végrehajtott egy ilyen beavatkozást majmokon. A pénteki bejelentéshez nem mellékelt bizonyítékokat, csak azt ígérte, azok néhány napon belül elérhetőek lesznek. Korábbi hírek szerint már önként jelentkező is van az első fejtranszplantációra: egy Valerij Szpiridonov nevű, izomsorvadásban szenvedő orosz férfi.

Az emberi fejátültetés ötlete rengeteg kérdést vet fel akár tudományos, akár etikai szempontból. A kritikusok megkérdőjelezik, hogy valóban össze lehet-e a kötni úgy az idegeket, hogy a páciens a vegetáláson túl bármit is tudjon kezdeni az új testtel, és egyesek szerint ez az állapot még a halálnál is rosszabb lenne. Ha pedig mégis működik az eljárás, nem nehéz elképzelni, hogy milyen visszaélésekre adna lehetőséget.

(Forrás: Telegraph)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.