Egyszerre kér segítséget egy templom és több ezer védett denevér

A kereknyergű patkósdenevér haza állományának nagyobb része a szinpetri református templom padlásán él.

MN
2017. 12. 20. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereknyergű patkósdenevér (Rhinolophus euryale) mindössze 4-5 centiméteresre nő. Főleg a mediterrán vidéken honos, de Magyarországon is előfordul. Fokozottan védett és ritka állat, ráadásul a teljes Kárpát-medencei állomány 25-30 százaléka egyetlen helyen él, az Aggteleki-karszt környékén, azon belül is leginkább a szinpetri református templom padlásán.

A Greenfo cikke szerint a templomban egyre veszélyeztetettebb körülmények között él a denevérkolónia: az épület nagyon rossz állapotba került, a gerendázat teljes cseréje elkerülhetetlen, a statikai szakvélemény alapján az összeomlás szélén áll. A jelenlegi tetőhéjazat alatt egyre gyakrabban lehet a klímaváltozás okozta túlmelegedést is tapasztalni. Ettől nem csupán szenvednek, de nagy számban pusztulnak is a denevérek, amelyek a 10-12 fokos szállást kedvelik.

A denevérállomány és az épület megőrzése érdekében a református egyházközség és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság összefogott. A denevérek védelméhez szükséges összeg mintegy nyolcvan százalékát sikerült is pályázaton megnyerni, a védelmi projekt tartalmi része azonban nem engedi meg a műemléki tervezés és engedélyeztetés költségeinek finanszírozását, mely így a mindössze kilencvenfős református gyülekezetre hárul.

A gyülekezet lelkipásztora, a település lakói, illetve a denevérekért aggódó szakemberek ezért kérik a természet- és denevérbarátok segítségét is. A Szinpetri Református Egyházközség számlaszáma: 55400352-10000173. (Kérik, hogy átutaláskor tüntessék fel az adományozás célját is: denevérek védelme.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.