Rábukkantak egy száz évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjáró roncsaira

Az ausztrál jármű 103 évvel ezelőtt, az első világháború idején süllyedt el Pápua Új-Guinea közelében.

MTI
2017. 12. 21. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtalálták a több mint száz éve, az első világháború idején Pápua Új-Guinea közelében eltűnt ausztrál tengeralattjáró roncsait – közölte a BBC News.

Az AE-1 az ausztrál haditengerészet kötelékébe tartozott, a szövetséges erők első tengeralattjárója volt, amely eltűnt az első világháborúban.

A tengeralattjáró fedélzetén harmincöt tagú ausztrál és brit legénység tartózkodott, amikor Pápua Új-Guinea partjai közelében, Rabaulnál nyoma veszett 1914. szeptember 14-én.

Eddig tizenhárom expedíciót indítottak a felkutatására, a legutolsó végül sikerrel járt, és ezzel az ausztrál tengerészet egyik legrégibb rejtélyét sikerült megoldani – közölte a canberrai kormány képviseletében Marise Payne védelmi miniszter csütörtökön.

A kutatáshoz víz alatti drónt használtak, amely a tengerfenék fölött negyvenméteres magasságban lebegve térképezte fel a területet, ahol a roncsot gyanították.

Payne elmondta: a kutatócsoport a felfedezés után rövid megemlékezést tartott azok tiszteletére, akik a tengeralattjárón lelték halálukat.

A kormány felkutatja az elhunytak leszármazottait, és lépéseket tesz, hogy a tengeralattjáró hullámsírját emlékhellyé nyilvánítsák. Azt azonban nem tervezik, hogy a roncsot Ausztráliába szállítsák.

„Őszintén hiszem, hogy a hajó megtalálása megbékélést hozhat a fedélzetén elhunytak családtagjainak, és idővel talán azt is sikerül majd kideríteni, miért süllyedt el a tengeralattjáró” – fűzte hozzá a miniszter.

A roncs pontos helyét nem hozták nyilvánosságra az emlékhely védelme érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.