A százlábú mérge fél perc alatt végez egy egérrel

A rovar a marásával gyorsan leállítja a gerinces állatok élettani funkcióit.

MTI
2018. 01. 22. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai vörösfejű százlábú mérge fél perc alatt végez egy egérrel – állapította meg egy kínai kutatás. A tudósok ellenszert kerestek a latinul Scolopendra subspinipes mutilans néven ismert állat mérge ellen.

A kutatók szokatlanul nagy termetű ellenfelet küldtek a százlábúra: a nagyjából háromgrammos ízeltlábút egy negyvenöt grammos egérrel eresztettek össze – olvasható az amerikai tudományos akadémia PNAS nevű lapjának hétfőn megjelent számában.

A százlábú erős mérge nagyjából harminc másodperc alatt legyűrte az ízeltlábúnál sokkal nagyobb gerincest.

Egyes pók- és skorpiófajokhoz hasonlóan a vizsgált százlábúfaj mérge egyszerű, ám igen hatékony fegyverrel él: az ellenfelek élettani funkcióit kapcsolja ki – írták Kunming dél-kínai város zoológiai intézetének kutatói.

A kutatók szerint gyakori a százlábú mérge okozta baleset: Hawaiin 2007 és 2011 között az állatoktól származó mérgezések 11 százaléka volt a százlábúk számlájára írható. A százlábú marása esetenként légzési problémákat, szívritmuszavart és halált is okozhat.

A szakemberek megállapították, hogy az epilepszia kezelésére használt retigabin hatóanyag enyhíti a méreg hatásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.