Orrspray a szerencsejáték-függőség ellen

A kutatók szerint készítményük blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.

MTI
2018. 01. 08. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy gyorsan ható orrspray tesztelését kezdik meg hamarosan finn kutatók azt remélve, hogy a szer segítheti a szerencsejáték-függőség kezelését. A speciális orrspray az opiátok – heroin, ópium, morfium – túladagolásának életveszélyes tüneteit visszafordító naloxont tartalmaz, amely blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.

– A spray néhány perc alatt eljut az ember agyába, ezért nagyon hasznos lehet a szerencsejátékosok számára. Ha megkívánod a szerencsejátékot, csak spriccelj az orrodba – fogalmazott Hannu Alho, a Helsinkiben működő Egészségügyi és Jóléti Országos Intézet professzora. A szakember szerint kollégáival január harmadik hetében kezdik meg azt a csaknem 130 önkéntes bevonásával zajló vizsgálatot, amely során a világon elsőként fogják tesztelni, hogy kezelhető-e orrsprayvel a szerencsejáték-függőség.

A vizsgálat résztvevőinek a fele a valódi szert, míg a másik fele placebót fog az orrába fújni három hónapon át. Alho szerint a kutatók korábban már próbálkoztak olyan tablettával, amely a naloxonhoz hasonló anyagot tartalmazott, de ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a pirulának legalább egy órára van szüksége a felszívódáshoz. A szakember rámutatott, mivel a szerencsejátékozás kényszere hirtelen „csap le” az emberre, ezért olyan gyógyszerre van szükség, amely gyorsan hat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.