Rossz helyen álltak pályára a Francia Guyanán fellőtt műholdak

Az Ariane-5 rakétával előbb megszakadt a kapcsolat, most a tervezett helyre irányítanák a műholdakat.

MTI
2018. 01. 26. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakadt a kapcsolat magyar idő szerint péntek hajnalban azzal az Ariane-5 típusú rakétával, melyet a Francia Guyanán található kouroui űrközpontból lőttek fel – tudatta az Arianespace űrkutatási vállalat vezetője. Stéphane Israel, az Arianespace elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a küldetés során „anomália” lépett fel. A rakéta sorsa ismeretlen.

Ez volt az év első Ariane-5 indítása. A rakéta probléma nélkül emelkedett el a kilövőállásról a kouroui űrközpontban helyi idő szerint 19.20 órakor. Két műholdat kellett volna pályára állítania; egy luxembourgi cég tudományos műholdját és egy távközlési műholdat az Egyesült Arab Emírségek egyik távközlési szolgáltatója számára.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére az Arianespace tudatta, hogy a műholdak pályára álltak, de nem a tervezett helyen. A cég abban bízik, hogy a műholdak hajtóművének segítségével sikerül majd őket a kijelölt helyükre juttatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.