Varga: Magyarországon az elsők közt lehet 5G-s mobilhálózat

A miniszter szerint az új technológia hatalmas lehetőségeket nyithat meg a gazdaság valamennyi területén.

MN
2018. 01. 25. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azt szeretné, hogy Magyarország a világon az elsők között vezesse be az 5G-s technológiát – mondta csütörtökön a Budapesten rendezett II. Regionális digitális csúcstalálkozón Varga Mihály. Az MTI által idézett beszédében a nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a digitális átállás fontos lépése lesz az 5G-s technológia bevezetése, amely új és hatalmas lehetőségeket nyithat meg a gazdaság valamennyi területén.

Az 5G, vagyis 5. generációs mobilhálózat jelenleg még fejlesztés alatt álló telekommunikációs rendszer. A tervezett 5G-s hálózat nagyobb kapacitással működne, mint a 4G: nagyobb lefedettséget nyújtana a széles sávú hálózatoknak, több felhasználót tudna kezelni, és nagyobb adatátviteli sebességet adna. Nagyvárosi környezetben például 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kellene garantálnia. A rendszert várhatóan 2020-tól kezdik el kiépíteni.

Varga szerint a kormány kiemelt feladatként kezeli a digitális átállásra való felkészülést, így az infrastruktúra fejlesztését és az ez irányú oktatás támogatását. Varga Mihály szerint az ipari termelésben a digitális átalakulás egyértelmű előnyökkel járhat, ugyanakkor fel kell készülnünk azokra a kihívásokra is, amelyeket a versenyképesség, a termelékenység, a nemzetközi értékláncok működése, a nemzetközi kereskedelem és nem utolsósorban az adatbiztonság területén hozhat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.