A Föld órája: kombóképeken mutatjuk, hogy milyenek voltak a budapesti épületek

A világ legnagyobb környezetvédelmi akciójában magyar települések is részt vettek.

MTI
2018. 03. 25. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon 35 település csatlakozott az idei Föld órája akcióhoz, amellyel a klímaváltozás ellen és a természet védelme mellett kívánnak mozgósítani.

Az M1 csatorna vasárnap déli Híradójában azt mondták: szombat este 187 országban kapcsolták le összesen több mint 12 ezer középület, látnivaló díszkivilágítását, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira.

A világ legnagyobb környezetvédelmi akciójában magyar települések is részt vettek. A Müpa színpadán a Párizs éjjel című előadás végén a szereplők szimbolikusan lekapcsolták a főváros fényeit, este fél 9-kor a Lánchíd és a Mátyás-templom díszkivilágítását is lekapcsolták egy órára – hangzott el az M1-en.

A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira. Idén a világ legnagyobb önkéntes akciója a természeti értékekre hívta fel a figyelmet, bolygónk biológiai sokféleségének megőrzését állította a középpontba.

Az idősávoknak megfelelően a hongkongi és szingapúri felhőkarcolókban, a Kuala Lumpur-i Petronas ikertornyokban és a dubaji Burdzs Kalifa toronyban, a párizsi Eiffel-toronyban, az athéni Akropoliszon, a római Szent Péter-bazilikában, a berlini Brandenburgi kapunál, a londoni Tower-hídon, a Big Benben, a Buckingham-palotában és a London Eye óriáskeréken hunytak ki a fények.

Moszkvában a Kreml és a Vörös tér borult sötétbe, míg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részén csökkentették a világítást.

Latin-Amerika nagyvárosai szintén részt vettek a kezdeményezésben.

Mexikóvárosban A függetlenség angyala emlékmű, a turisták által kedvelt Paseo de la Reforma és a Zocalo tér sötétült el.

Caliban, Kolumbia harmadik legnagyobb városában számos gyertyából formálták meg a 60+ jelet, utalásként a Föld órájára.

New Yorkban helyi idő szerint este fél kilenckor az Empire State Building fényei halványan pislákoltak.

A héten több ENSZ-jelentés is arra figyelmeztetett, hogy az emberi tevékenység nyomán drasztikusan csökken a Föld növény- és állatvilágának sokszínűsége, ami komoly fenyegetést jelent a világnépesség élelmiszer-, ivóvíz- és energiaszükségletére is.

„Az állati, illetve növényi fajok több mint felét veszélyezteti kihalás a legnagyobb biodiverzitású régiókban, ha így folytatjuk” – figyelmeztetett Dermot O\'Gorman, a Föld óráját világszerte összehangoló Vadvédelmi Világalap (WWF) civil szervezet munkatársa.

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.