Elpusztult a világ utolsó hím fehér rinocérosza

Már csak két nőstény maradt. Sudantól szaporítóanyagot vettek, hogy fennmaradhasson az alfaj.

MN
2018. 03. 20. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpusztult Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja – közölték kedden kutatók. Az MTI beszámolója szerint a 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint „jelentősen rosszabbodott”, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

„Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei.

A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ választható legjobb agglegénye elnevezéssel.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították.

Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.

Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.