Tömeges delfinpusztulás történt Argentínában

A szakértők a boncolás során igyekeznek rájönni, miért vetődtek partra az állatok.

MN
2018. 03. 26. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína déli partjainál többtucatnyi delfin vetődött partra, közülük 49 állat elpusztult. A Buenos Airestől 1200 kilométerre délre fekvő Puerto Madryn tengerpartján a helyi médiajelentések szerint 61 delfint találtak. Vasárnap a partra vetődött állatok közül az állatmentők tizenkettőt vissza tudtak juttatni a tengerbe.

A régióban először fordult elő a delfinek ilyen tömeges pusztulása. A szakértők szerint a delfinek viselkedésének oka nem egyértelmű. Lehetséges, hogy tájékozódásukban keletkezett zavar, esetleg gyilkos bálnák elől menekültek.

A szakemberek vizsgálják a delfinek tömeges pusztulásának okát. Az elpusztult állatokat hűtőházakba szállítják, és a tetemeket felboncolják, hogy magyarázatot találjanak a történtekre – közölte a La Nación című helyi napilap.

Január közepén Brazíliában történt hasonló eset, amikor egy hónap alatt több mint száz delfin pusztult el. Akkor egy rejtélyes betegségről számoltak be, a lesoványodott állatok testét fekélyek borították. A kór okát akkor nem sikerült kideríteni. A Science Alert szerint az elhullás a helyi populációt is veszélyeztette.

Március 23-án pedig Ausztrália nyugati részén számoltak be 150 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin haláláról. A 4-8 méteres példányokat a mentőegységek próbálták visszavinni a vízbe, ám a jelen lévő turisták arról számoltak be, hogy azok újra kiúsztak a partra. Csupán hetet sikerült megmenteni közülük. A tudósok itt sem jöttek rá a jelenség okára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.