idezojelek

Karácsony jó eséllyel legyőzhető

A főpolgármesteri kampány középpontjában a közlekedés és más ideológiamentes gyakorlati kérdések (közrend, közbiztonság) kell, hogy álljanak.

Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

Nemrég a pesti belvárosból Zuglóba kellett eljutnom autóval. A GPS annak érdekében, hogy ne kerüljünk dugóba, a Szabadság hídon Budára, majd onnan az Erzsébet hídon Pestre terelt. Kovács Kázmér minap megírt cikkéhez csatlakozva: a fővárosban az autós közlekedés ellehetetlenült. És a tömegközlekedésben sem jobb a helyzet.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alaptörvény XXVII. cikke kimondja, mindenkinek joga van a szabad mozgáshoz és a tartózkodási helye szabad megválasztásához. 

A nagykörúti kerékpársávok, a Lánchíd lezárása, a pesti rakpart ügye, a P+R-parkolók építésének elhanyagolása csak néhány eset, amely azt mutatja, hogy Budapest hanyag vezetése miatt a fővárosi lakosok és más, Budapesten közlekedő személyek közlekedéshez fűződő alapjoga rendszeresen sérül.

Karácsony Gergelynek és közvetlen munkatársainak, köztük a BKK Zrt. igazgatósága elnökének, Draskovics Tibornak, a Gyurcsány-kormány egykori miniszterének egyszerűen nincs közlekedési koncepciója.

Jelen pillanatban még sem a fővárost vezető ellenzéki pártoknak, sem a Fidesz–KDNP-nek nincs hivatalos főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely újraindulna, ennek érdekében megkezdte kampányát. Ennek első látható jele a budapesti lakógyűlés volt, amelyben a főváros lakói egyebek mellett közlekedési kérdésekben is szavazhattak. A baloldal legerősebb pártja, a Gyurcsány Ferenc vezette DK szeretne önálló főpolgármester-jelöltet. A Donáth Anna vezette Momentum részben a főpolgármesteri, részben számos kerületi polgármesteri helyért korán megkezdte kampányát.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje máig ismeretlen, a médiában számos név forog. Az idő sürget. 

Véleményem szerint olyan főpolgármester-jelöltet kell találni, aki egyaránt népszerű a Fidesz–KDNP törzsszavazói, a fideszes és a centrista (szabadelvű konzervatív, illetve jobbra nyitott liberális), valamint azon ideológiamentes szavazók körében, akiket csak a közlekedés és más praktikus kérdések érdekelnek. 

A főpolgármester-jelöltnek Budapest sajátosságai miatt önálló, a Fidesz brüsszeli kampányától elkülönülő kampányt kellene folytatnia, és lehetőség szerint független főpolgármester-jelöltként kell indulnia, akit a kormánypártok támogatnak. Karácsony Gergely (más okok mellett) azért tudta legyőzni a nála sokkal kompetensebb városvezető Tarlós Istvánt, mert Tarlós neve mellett megjelent a fővárosban nem egyértelműen népszerű kormánypártok logója.

A másik fontos kérdés a kampány jellege. A főpolgármesteri kampány középpontjában a közlekedés és más ideológiamentes gyakorlati kérdések (közrend, közbiztonság) kell, hogy álljanak. A közlekedésre koncentráló, gyakorlatias kampány mellett Karácsony fővárosi regnálásával elégedetlen nem Fidesz-szavazók egy része is a főpolgármester kihívója mellé állítható. A fővárosi lakók, köztük a kormánypárti szavazók sem szeretik a kultúrharcot. A fővárosi kampányban kerülni kell a szavazókat ideológiai alapon megosztó kérdések feszegetését. Ha e kérdések a fővárosi kampányban hangsúlyozottan megjelennek, a bizonytalan és pártsemleges szavazók a Fidesz által támogatott jelöltre nem adják le szavazatukat.

Karácsony Gergely főpolgármesterré választása, Hajnal Miklós és mások budai országgyűlési képviselővé választása sem érhetett volna sikert a budai kivetítős kampány nélkül. A baloldali jelöltek által sikerrel alkalmazott Széll Kálmán téri kivetítések jellemzője a jelölt emberi arcának, szerethetőségének megmutatása, színészek, zenészek, humoristák szerepeltetése, a napi politika mellőzése. 

A Fidesz által támogatott jelöltnek csak akkor van győzelmi esélye, ha hasonlóan laza, jópofa, szellemes kisfilmet készít a városi fiatalok és középkorúak által is kedvelt művészek szereplésével, és egyúttal korszerű, fiatalos, pozitív internetes kampányba kezd az összes létező felületen (Facebook, Twitter, TikTok, saját blogok).

Így lehet esély a főpolgármesteri tisztség visszahódítására abban az esetben is, ha a baloldal egy közös jelöltet állít. A közlekedési katasztrófa és sok más miatt Karácsony Gergely jó eséllyel legyőzhető.

A szerző alkotmányjogász

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc a 2019-es önkormányzati választások ellenzéki kampányzáró rendezvényén (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Te csak nácizz, boldog Ausztria!

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Európa nagyhatalmai önmaguk fő ellenségei

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Gyalog galopp – német verzió

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.