Keresztény, modern nőként a XXI. században

A XXI. század számos kihívás elé állítja a konzervatív értékek védelmét, így értelemszerűen azokat a nőket is, akik kiállnak mellettük.

Juhász Hajnalka 
2021. 02. 18. 9:00
null
KERESZTÉNY NŐ Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXI. század számos kihívás elé állítja a konzervatív értékek védelmét, így értelemszerűen azokat a nőket is, akik kiállnak mellettük.

Modernnek, kereszténynek és hiteles nőnek lenni komplex dolog. A XX. század számos lehetőséget és egyben kihívást hozott a nőknek, a családanyaszerep mellett a saját karrier megteremtésének lehetőségéig, a szavazati jog megszerzésétől egészen a szélsőséges feminista mozgalmak antipatikus légkört teremtő ellenszenvéig a nőügyek iránt. Helyzetek, elvárások, globalizálódás, identitásunk megőrzése, hagyományos szerepünk helye és a tradí­ciók fontosságának kérdése kezdett ütközni egymással. Különösen úgy, hogy a XXI. század sok tekintetben a túldimenzionálásról szól.

Vannak trendek, amelyek a túlzásokról szólnak. Megjelent a társadalomnak való megfelelési vágy és a „megvalósítom magamat” irány, amely pusztítja és kiirtja azokat a hagyományokat, amelyek ezeréves tapasztalatokra épülnek. Mi, nők mindannyian ismerjük ezeket az elvárásokat velünk szemben. Elképzelések jönnek-mennek, az elvárások változnak, de az igazi értékek sohasem. Ezért tartom rendkívül fontosnak az azonos értékrendű közösség szerepét, mert erőt ad, tapasztalatot ad át és összetart! Hiszek abban, hogy nagyon fontos politikusként odafigyelnünk, mire van igénye a társadalomnak. Azt érzékelem, hogy a női hang közéleti megjelenésére, valamint a szövetségben rejlő erőre fokozott az igény, hogy bátran és határozottan kiállhassunk a számunkra fontos értékekért.

Nőktől nőknek adott tapasztalat, generációkról generációk­ra az a tudás, amelyben hatalmas erő van, és amely igazából képessé tesz minket, nőket az alkalmazkodásra a XXI. században. Ezért hiszek a konzervativizmusban, mert a megőrzésről szól, de nem zárja el az utat a megújulástól. Ebben van az igazi energia, hagyomány, tapasztalat és alkalmazkodás, de ehhez nagyon fontos, hogy megosszuk tapasztalatainkat egymással, tanuljunk egymástól.

A KDNP Nőtagozatában olyan hölgyekre számíthatok, akik tenni akarnak a hazájukért, elkötelezett kereszténydemokraták és hisznek a szövetség erejében! Tartsunk össze mi, nők, és segítsük egymást szövetségben, nem pedig versenytársként, mert csak így leszünk erősek!

Ahogyan azt manapság akár a környezetvédelemmel kapcsolatban is sokszor elmondjuk: a polgári oldal inkább cselekszik, nem csak beszél a problémák megoldásáról. Kereszténydemokrata, női politikusként is azt gondolom: büszkék lehetünk arra, amit eddig elértünk, és legyünk erősek abban a meggyőződésünkben, hogy összekapaszkodva, szerveződve, eszmét cserélve többet tehetünk bolygónkért, gyermekeinkért, családjainkért – a jövőnkért. Mi is lehet fontosabb számunkra, mint hogy a minket követő generációk élete még jobb lehessen, mint a miénk?

A KDNP Nőtagozatának három fontos szerepkörét szeretném megvalósítani: a kereszténydemokrata üzenetek közvetítését, a hasonló értékeket valló civil világgal való együttműködést és a nemzetközi kapcsolatok kiépítését. Ez a gyakorlatban a KDNP egyéni képviselői munkájának a segítését; Batthyány-Schmidt Margittal, a Magyar Női Unió elnökével az együttműködési megállapodás megkötését és az országhatáron átívelő kapcsolatok kiépítését jelenti hasonló, konzervatív nőtagozatokkal. Ami szintén szívügyem, hogy a határon túli magyar képviselőnő társaimat megkeresve – akikkel kiváló szakmai kapcsolatot ápolok –, közösen gondolkozzunk és dolgozhassunk a nők számára fontos kérdésekben itt, a Kárpát-medencében.

A KDNP Nőtagozatának létrehozásával egymást megerősítve, kiegészítve hiszünk abban, hogy képességeink különbözősége és komplexitása olyan hozzáadott érték, amelyre a közéletnek és a hazának szüksége van. Ezzel az erővel fogjuk megóvni közösségeinket, teremtett világunkat, gyermekeinket, férjeinket, családunkat, éghajlatunkat és az önmagunkba vetett hitünket is.

Célom az is, hogy küzdjek az ellen, hogy a társadalomban paradox kép alakult ki a modern, keresztény nő fogalmáról. Pontosan abban hiszek, hogy a XXI. század legerősebb nője az lesz, aki tudja, honnan jött, hová tart, Isten kezében van és nem fél a kihívásoktól, tudja, hová akar tartozni és azt is, hogy hová soha, semmilyen körülmények között sem. Képes kiállni az értékeiért, és úgy megélni büszkén a nőiességét családanyaként és/vagy a munkahelyén, önmaga által meghatározva, hogy neki mit jelent a saját sikere. Keresztény hitünk segíti mindezt, s ebből máris látszik, hogy a konzervatív szemlélet néha már magát az igazi lázadást jelenti a világ egyes pontjain. Legyünk a hagyományért lázadó nők, akik mindamellett, hogy környezetvédők és eltökéltek, konzervatívan újítók!

A Kereszténydemokrata Néppárt több mint hetvenöt éves fennállása óta mérföldkőhöz érkezett a most megalakult nőtagozattal, amelyben elkezdjük az összekapaszkodást, hogy a konzervatív érték és a „női erő” minél erőteljesebben legyen jelen a közéletben és a mindennapjainkban.

A szerző a KDNP alelnöke, a Nőtagozat elnöke, a Külügyi Bizottság alelnöke

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.