Szakpolitikai Taigetosz

Vajon miért volt szükség ismét érdemi egyeztetés nélkül hozzányúlni a közoktatási törvényhez?

Pápay György
2017. 06. 13. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék már megint beviszi a politikát egy szakmai vitába, pedig ezt nem szabadna – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Jó tudni, hogy a kormány kizárólag a szakmaiságban érdekelt, és a politikai vitát mindig csak az a fránya ellenzék gerjeszti, természetesen a közoktatás kérdéseiben is. Balog Zoltán, a területet irányító miniszter is igyekezett pedagógusnapi köszöntőjében leszögezni: „Mostanra jól láthatjuk azt is, kik maradtak meg a szakma talaján, s kik igyekeztek a politikai mezőben hasznosítani az átalakítás nehézségeiből származó feszültségeket.” Az ünnepi szavakból minden érintett kihallhatta, hogy a jó pedagógus tűr és támogat, de nem tiltakozik a nyilvánvalóan csak átmeneti nehézségek idején.

Mindezt azért érdemes feleleveníteni, mert megint történt valami a politikai mezőben: az ellenzéki pártok az LMP javaslatára az Alkotmánybíróság (AB) elé küldték a köznevelési törvény módosítását. A lex Taigetoszként elhíresült jogszabály-módosítás körül így még több a bizonytalanság, pedig abból eddig is volt elég. A közbeszédbe beszivárgott, meglehetősen túlzó elnevezés miatt sokan hihették, hogy a kormány az út szélén készül hagyni minden tanulási nehézséggel küzdő gyereket. Erről szó sincs, ám a fennen hangoztatott szakmaisággal nehezen fér össze, amit több szakmai szervezet is jelzett: tudniillik hogy a minisztérium nem tartott igényt a javaslataikra a szóban forgó törvénymódosítást illetően. Pár nappal ezelőtt – már a jogszabály elfogadása után – a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége adott hangot annak a meglátásának, hogy alapvetően jó lenne az irány, mert nem megoldás a „problémás” gyerekek osztályozás alóli felmentése, de hiányzik az az intézményrendszer, amit az utóbbi eltörlése feltételezne. A lapunknak nyilatkozó szakpszichológus pedig egyenesen erkölcstelennek nevezte, hogy a tanároknak megfelelő módszertani felkészítés nélkül kellene osztályozniuk az eddig másként értékelt tanulókat.

A kormányzat következetességét jelzi, hogy az érintettekkel való egyeztetés a közoktatás területén sem jelent számára prioritást (lásd még: békák, mocsár, à la Kóka János). Így viszont nehezen teljesül az az elvárás, hogy mindenki maradjon szépen a szakma talaján. A 2016 tavaszán tetőző pedagógustüntetések is úgy kezdődtek, hogy egyes tanárok szót emeltek az ész nélküli központosítás és a mindent maga alá temető bürokrácia ellen, amit viszont a kormány nem érdemben próbált kezelni, hanem arra játszott, hogy a szakmai kritika megfogalmazóit betolja a (párt)politikai térbe. Innentől pedig minden úgy működik, mint egy önbeteljesítő jóslat: minél inkább kormányellenes színezetet ölt a tiltakozás, annál inkább csak azok maradnak, akik eleve a pártpolitikában érdekeltek. A probléma nem oldódik meg, a tényeket elmossa a vélemények árja, akiknek meg a bőrére megy a játék, azok egy életre megtanulják, hogy ennél az is jobb lett volna, ha hallgatnak.

A Taigetosz-törvény már megfutotta a maga nagypolitikai karrierjét, s az ügy végére az AB döntése tesz majd pontot. Mi viszont addig is rakjunk ki néhány kérdőjelet. Vajon miért volt szükség ismét érdemi egyeztetés nélkül hozzányúlni a közoktatási törvényhez? Mi indokolta egy olyan módosítás áterőltetését, amelyhez egyértelműen nem adottak az intézményes és a személyi feltételek? Nem könnyű elvonatkoztatni Parragh László iparkamara-elnök elhíresült kijelentésétől, miszerint óriási hiba, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat. Vajon ugyanez a jól ismert szakképzés-fetisizmus állna a törvénymódosítás hátterében is: nem baj, ha az osztályozás elvágja némelyik gyerek útját a továbbtanulástól, legalább lesz majd kivel feltölteni a szakiskolai helyeket?

Az efféle „politikailag motivált” kérdések felmerülésének talán szakmai párbeszéddel lehetne elejét venni. Kár, hogy a szakpolitikát már régen kitették a maga Taigetoszára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.