Lehet más Ron Werber?

Vajon elfogadják-e az LMP szavazói, hogy a civakodást és mocskolódást meghaladni kívánó párt a gyűlölet karmesterének nevezett szakemberre bízná magát?

Katona Mariann
2017. 09. 06. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ron Werber. Ezt a nevet olvasva – a Fidesz hathatós, és lényegében mindent maga alá gyűrő kommunikációjának köszönhetően – nem nagyon juthat más az eszünkbe, mint gyűlöletkampány, hazugsággyár, besározás, lejáratás, és persze az MSZP. Legalábbis így volt eddig. A nem kifejezetten illusztris felsorolás most kiegészült az LMP-vel, miután hivatalosan is bejelentették, már zajlanak a tárgyalások a kampányguruval az esetleges együttműködés lehetőségéről. Nem számít újdonságnak, és hónapokkal a választás előtt még mindig azzal szembesülünk, hogy az LMP a parlamenti bejutási küszöb szélén ingadozik. Most ráadásul még kockázatosabb a helyzet, hiszen nincs már velük Schiffer András, akit lehet tisztelni vagy utálni, de hogy személye hozzájárult az országgyűlési létükhöz, az tagadhatatlan. Ha ez nem lenne elég, ott van még a Momentum is, amelynek bár jócskán alábbhagyott a lendülete az olimpiaellenes kampány óta, néhány százalékos szavazótábora éppen az LMP vesztét okozhatja.

Szél Bernadettéknek merészet kellett húzniuk. Az ma már kevés, hogy a Karácsony Gergely-i útra lépve miniszterelnök-jelöltet állítottak, és tovább növelték az ellenzéki oldalon amúgy is gombamód szaporodó kormányfő-aspiránsok számát. Robbantaniuk kellett, hogy rájuk irányuljon a figyelem, és Ron Werberrel – mi tagadás – robbantottak is. Csakhogy a kockázat óriási.

Egy dolgot biztosan elértek, mindenki a puskaport fogja keresni a kampányukban. Árgus szemmel vizslatják majd ellenfeleik és támogatóik is, hogyan hangszerelődik át amolyan LMP-s stílussá a huszonhárommillió románnal való riogatás, hogyan lehet majd LMP-sen kiforgatni egy Kövér László köteles beszédéhez hasonló megszólalást. Szél Bernadett azt állítja, hogy egy tanácsadó olyan kampányt csinál, amilyet a megrendelői, vagyis a politikusok kérnek tőle, és nem fordítva. Kíváncsian várjuk, hogy az eredményességet eddig a negatív üzenetekkel elérő Ron Werber mit tud majd kihozni az LMP-s plakátokon korábban megjelent zöldalmákból. Lehet más Ron Werber? Meglátjuk.

De ennél sokkal fontosabb, hogy az LMP még megmaradt szavazóbázisa miként tudja majd megemészteni Ron Werber személyét. Elfogadják-e, hogy az LMP, mint a magát XXI. századiként meghatározó párt, egy könnyed hátraarccal az általuk XX. századinak tartott pártok – jelesül az MSZP – kampánytechnikájának megálmodójához fordul. Elfogadják-e, hogy miközben az LMP úton-útfélen a szocialisták felelősségre vonásának elmaradását kéri számon, aközben éppen az MSZP egykori tanácsadójának kegyeit keresi? Elfogadják-e, hogy a civakodást és mocskolódást meghaladni kívánó LMP a gyűlölet karmesterének nevezett szakemberre bízná magát?

Lehet azt mondani, hogy még nem is biztos a megállapodás. Lehet azzal is érvelni, hogy egy megállapodás és Ron Werber tanácsai nem fogják egy még elfogadható szint alá süllyeszteni az LMP kampányát. De a hitelességen akkor is csorba esett.

Már-már közhelyszerűen minden választási kampány előtt elhangzik, hogy az aktuálisan ránk váró stílusában alulmúlja majd az összes korábbit. Megjegyzem, eddig ez nagyjából be is jött. A főszereplők a pártok és politikusaik voltak, de a forgatókönyvírók és rendezők között ott volt Ron Werber is. Itt persze nem lehet elhallgatni a jobboldal hasonló karakterét, a módszereiben ugyanúgy a negatív üzenetekre alapozó, nemrég elhunyt Arthur J. Finkelstein nevét sem.

Az elkövetkező hónapokban várhatóan mindent eluraló választási kampány alaphangját már megadták. Azzal, hogy minden bizonnyal Andy Vajnán keresztül a Fidesz közelébe kerül az egyik országos bulvárlap, készülhetünk rá, hogy az eddig sem domináló szakmai kérdések helyét még inkább átveszik a botrányszagú esetek. Az sem jelent sok jót, hogy már több fideszes vezető vizionált őszre utcai zavargásokat, bár egyelőre csak találgatni lehet, mi a céljuk ezzel a kommunikációval. A véghajrá még hátravan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.