Név szerint

Sajnálhatjuk, hogy a köztársasági elnök a húsvéthoz legközelebbi időpontra tűzte ki a választást.

Szerető Szabolcs
2018. 03. 30. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagypéntek reggelén sugárzott rádióinterjújában a miniszterelnök azt találta mondani, hogy név szerint ismerik azt a kétezer embert, aki Magyarországon Soros György zsoldjában állva azon dolgozik, hogy hazánk bevándorlóország legyen. Mindent tudnak róluk, érzékeltette a kormányfő. Az ellenzék rögvest a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását emlegette, és sokaknak eszébe jutott a március 15-i beszéd elégtétel vételéről szóló fenyegetése (másoknak: ígérete). Szokatlan, és kellemetlen érzést kelt, ha a végrehajtó hatalom feje egy politikai vitát büntetőjogi, nemzetbiztonsági síkra próbál terelni. Ha ugyanis az Orbán Viktor által körülírt hálózat valós nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a tevékenysége illegális, akkor a Stop, Soros! vagy bármilyen más új törvény nélkül is megvan a lehetőség az ellene való jogi fellépésre. Ez esetben nem szövegelni, hanem cselekedni kell. Ha viszont a kormány és a pontosan meg nem nevezett szervezetek, személyek között a migrációról folytatott vita pusztán politikai természetű, akkor bármennyire mély a nézetkülönbség, nincs helye a hatalmi fenyegetésnek, különösen elfogadhatatlan, mi több, alaptörvény-ellenes lenne a szolgálatok bevonása. A kormánynak megvan a lehetősége álláspontja megvédésére; ha úgy is tudja, kikkel áll szemben, vállalhatná velük például a nyílt vitát. Megértem persze, hogy ez nehézségekbe ütközik, amikor a saját magán kívül szinte mindenkit hazaárulónak tartó Fidesz propagandájára rácáfolva a napokban megerősítést nyert, hogy a kormány hírhedt letelepedési programja az iszlám világból érkező bűnözőket szabadított az országra és az unióra. Az erzsébetvárosi polgárok pedig mostantól a népnyelvben csak Bajkai-mecsetként ismert muzulmán imateremtől is „retteghetnek”, szintén a Fidesz jóvoltából.

Komolyabbra fordítva a szót: sajnálhatjuk, hogy a köztársasági elnök a kereszténység legnagyobb ünnepéhez, a húsvéthoz legközelebbi időpontra tűzte ki a választást. Így most különösen nehéz lesz az aktuálistól megkülönböztetni azt, ami érvényes. A templomba igyekvő, majd onnan emelkedett érzésekkel távozó emberek kampányplakátok erdejébe ütköznek, megtépázott vagy hazug és gyűlöletkeltő üzenetekkel. A nagyhétre sikerült eljutnia a közéletnek odáig, hogy fideszes fórumon nagy tetszést aratva halálbüntetést követeltek az ellenzékieknek – szegény Németh Szilárd persze ellentmondott, de hiába mossa kezeit: a gyűlöletkampányok hatása már csak ilyen. Eközben az ellenzék egy része – meglovagolva a mindent elöntő korrupció keltette felháborodást – azt ígéri, kormányváltás esetén egy laza mozdulattal kattan a bilincs a közpénzen meghízott fideszes elit csuklóján, mintha létezne a jogot megkerülő útja a jogállam tekintélye helyreállításának.

A miniszterelnök, igazodva az alkalomhoz is, pénteken ismét szólt a kereszténység megvédéséről, de vajon az a durvaság, a más nézeteket vallók iránti megvetés, ami a kormánypárti politikusok megnyilvánulásaiból árad, összeegyeztethető a keresztény értékekkel? A kampányát egy könnyen leleplezhető hazugságra építő – minden ellenzéki párt lebontaná a kerítést –, korrupt, propagandistái által a pápát is a célkeresztjében tartó kormány feladja a leckét a keresztényeknek. A gyurcsányi politika előző rendszerben gyökerező egyház- és vallásellenességéhez képest nem nehéz a választás, ám az ellenzéknek ez csak a kisebbik része. A katolikus egyház nem ad ki körlevelet a választás előtt, a protestáns nagy egyházak részvételre buzdítanak, pártok mellett nem kötelezték el magukat. A Fidesz leglelkesebb híve a közpénzzel újabban bőséggel ellátott Hit Gyülekezetének vezetője.

Megértem, hogy kampányban roppant nehéz a jézusi elveket követve cselekedni. De arról mintha azok is megfeledkeznének, akiket állítólag olyan természetességgel vesz körül a keresztény Európa, mint a beszívott levegő: a Feltámadott, aki eljön majd ítélni élőket és holtakat, mindannyiunkat számontart. Név szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.