Ügynök volt? Na és?!

A Fidesz újjáépítette az MSZP következmények nélküli országát, elégtételt érte a választó vehet április 8-án.

Szerető Szabolcs
2018. 03. 21. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szájer József a ruhatárig menekült a Szita Károlyra vonatkozó kérdések elől – mutatja a tévé. Cseppet sincs kedvem nevetni. A Fidesz egyik alapembere pártja azon politikusai közé tartozik, akikről még elhiszem, hogy számukra az antikommunizmus nem politikai termék. Feltételezem, azért nem ad egyenes választ, mert a kampány kellős közepén a lojalitás áll minden előtt. Nem a kaposvári polgármester – aki a dokumentumok tanúsága alapján minden erkölcsi aggály nélkül jelentgetett a kádári állambiztonság III/II-es ügyosztályának a nyolcvanas években –, hanem Orbán Viktor iránt.

A politikus ügynökmúltja már évekkel ezelőtt téma volt. A tisztázás el-, a gyanú megmaradt, aztán az ügy lassan feledésbe merült. Pozíciója azóta is megingathatatlan városában, hű altisztje a miniszterelnök személyi függőségek rendszerére épülő hadseregének, aki rendet tart körletében. Semmi egyénieskedés; ha valamivel kitűnt, az a központi irányvonal átlagosnál buzgóbb képviselete (lásd a kormányfő személyes bosszújának eszközeként szolgáló plakáttörvényt). Ez a fajta lelkes szolgálat a jelek szerint minden rendszerben sajátja Szita Károlynak, és úgy látszik, mindig van rá igény.

Kizárt, hogy a Fideszben ne tudtak volna régóta Szita foltos múltjáról; már csak azért is, mert a lapunk által közölt dokumentumok titkos minősítését egy évtizede törölték. Közismert, hogy a rendszerváltásra itthon mindenkinél korábban készülődő állampárti körök igyekeztek „elhelyezni” a saját embereiket az újonnan szerveződő pártokban, mozgalmakban. Mégsem hiszem, hogy alvó ügynökkel állnánk szemben. Inkább egy hűvös kalkuláció következményével: az ügynökmúlt kockázatával együtt sem akarta a Fidesz vezetése a választásokon jól teljesítő polgármester kezét elengedni. Egy fogható, zsarolható személy pedig ideális káder egy olyan vezető szemében, aki trükkök százaival igyekszik bebetonozni a hatalmát. Korántsem állíthatjuk, hogy csupa gazember, aki úgy véli: a politikai tevékenység legfőbb mércéje a siker, és amíg az jön, az erkölcsileg talán kifogásolható eszközök is elnézhetők. Április 8-án sem fair play díjat osztanak. A kérdés csak az, meddig lehet egy közösség elnéző, hol a lojalitás határa.

Nincs világos tudásunk arról, hogy hol van az a pont, ahonnan a hatalomtechnika már semmiféle magasztos céllal nem igazolható, s az erkölcsi züllés, a gátlástalan cinizmus egyre mélyebb bugyraiba vezet. Az a sokaság, amely 2010-ben történelmi felhatalmazást adott a Fidesznek, nemcsak eredményesebb, de morális értelemben is különb kormányzást remélt, mint amit a megelőző nyolc évben megélt. Amellett, hogy ez a mostani kormányzás eredményesebb, szólnának érvek; csakhogy éppen a Fidesz az, amely e témában is kerüli a nyílt vitát.

Az erkölcsi fölény érzete mára elkopott. Nem csupán a hatalomgyakorlás módszerei, de az olyan reakciók is kikezdik a Fidesz antikommunista identitását, mint amilyet Szita leleplezésekor produkált. A komikus tagadáson és fenyegetőzésen túl ugyanúgy viszonyul a témához a kormánypárt, mint annak idején Horn Gyula a maga karhatalmista múltjához. – Na és?! – intézte el a néhai miniszterelnök, amikor lemondásra szólították fel az ügynökbírák, és pártjában mindez semmiféle törést nem okozott. A siker akkor őket igazolta: ezzel a múlttal választást lehetett nyerni 1994-ben. Sőt: a Szijjártó Péter által 2015-ben kitüntetett Medgyessy Péter sem a D–209-es-botrányba bukott bele. De vajon a Fidesz ezek után miféle erkölcsi magaslatról oktathatja ki az utódpárti MSZP-t, vagy komcsizhat le bárkit is a miniszterelnök?

 

Ha megnyernék is a közelgő választást, ezt a politikát erkölcsileg már nem lehet tisztára mosni. Bárhol jelenik meg, Rogán Antalt elkíséri a helikopter zúgása, Semjén Zsoltot az ajándék luxusvadászat fegyverropogása, Kósa Lajost meg Őt inkább hagyjuk. A Fidesz újjáépítette az MSZP következmények nélküli országát, elégtételt érte a választó vehet április 8-án. Vagy máskor. Ahogy végül Gyurcsányékkal is megtette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.