A világcsúcsért lépett vissza Hosszú Katinka a 100 háttól – a második úszódélelőtt

Két magyar döntős 1500 gyorson; az Iron Lady lemond a 100 háttól a világcsúcsért és az aranyért 200 vegyesen, ma 18.54-kor úszik.

2017. 07. 24. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látva a vasárnapi 200 méteres női vegyesúszás előfutamait, nem vettünk volna rá mérget, hogy elrúgja magát a rajtkőtől Hosszú Katinka hétfő reggel a 100 m hát ötödik előfutamában. Aztán ahogy tipegett ki a medencetérbe, odaszólt az M4 sporttévé munkatársának, hogy bármit úszik, visszalép a 100-tól, de csak az előfutam után. Megérthetjük, be kell lőnie a 100 hátat a 400 vegyes részeként éles körülmények között. Gyakorlásnak azért kissé erős volt, amit művelt, futamát simán nyerte, összesítésben pedig a második helyen középdöntőzhetett volna délután, csakhogy alig egy órával hamarabb a 200 vegyes döntőjénél, így viszont nem kockáztatott. Javára legyen írva, hogy senki versenyzését ezzel nem befolyásolta, egyedüli magyarként volt A-szintes 100-on, illetve Sós Csaba úszókapitánnyal is megbeszélte a visszalépés lehetőségét.

Férfi 100 m háton Balog Gábor rajtolt, és azt ígérte, 54 másodpercen belülit fog úszni a világbajnokságon. Hogy ezt az elő- vagy a középfutamban akarta-e, nem világos, mindenesetre saját csoportjában majdnem az 55 másodpercen is kívülre került, 7. helye pedig csak az összesített 21.-re volt elég. 54 másodperc környékén simán középfutamos.

Sztankovics Anna még csak 21 éves, igaz, ebben az életkorban már szaladgálnak olimpiai bajnokok, illetve úsznak tőle 100 m mellen nem volt elvárás, futamában úszott 9. helye nem is sorolta őt előrébb a 25.-nél.

– Nem vagyok megelégedve, de az idei évemet nézve reális ez az idő – értékelte 1:08,66-os eredményét. Igaz is, két hónapot egy sérülés miatt ki kellett hagynia, titkos célja volt 1:08-on belül úszni, de most neki és nekünk is ezzel kell megelégedni. Megjegyezzük, azzal sem került volna a legjobb 16 közé, ahhoz 1:07,43-ra volt szükség. Bombaerős a mezőny!

Jött aztán Bernek Péter 200 m gyorson, de szintén nem vitte többre Sztankovics Annánál, a futam 9. helye nem sorolta őt előrébb az összesített 25.-nél. Volt azonban a számnak egy másik magyarja, Kozma Dominik, aki friss vb-bronzérmesként (emlékezhetünk még a tegnap estére ) óriásit repesztett, előfutamában 3. lett, összesítésben pedig 8. legjobb idővel középdöntős, este megleshetjük, amint döntőbe jut. Bernek sem volt azért elégedetlen!

– Libabőrös voltam a közönségtől, majdnem egyéni csúcsot úsztam! A technikám esett szét, nem volt az igazi és sérült is voltam. A 200 hát előtt bizakodó vagyok, jó formában érzem magam, és van még három napom is addig.

Kozma Dominik pedig: – Elég jól aludtam, éjféltől fél hétig. Este meglátjuk, mennyire voltam most jó vagy csak megtréfált a formám.

Hátra volt még a hölgyek 1500 méteres gyilkos gyorsúszása, két magyarral. Szerencsére együtt úsztak a háromból második előfutamban, így Késely Ajna sokáig tudott Kapás Boglárkával menni, és végül éppen be is csusszant a döntőbe nyolcadikként, Kapásnak ez valamivel simábban ment, ő ötödik lett (futamukban 3. és 4. helyen végeztek). Kapás érmekért jött a vb-re, ezt 1500-on megszerezni kedd este lesz lehetősége, a távon nemzetközi felnőttversenyen rutinnal nem rendelkező Késely Ajnától ezt nem lehet elvárni, 15 évesen már bőven túlteljesítette az elvárásokat.

Úszóink az M4-nek így értékeltek:

KAPÁS BOGLÁRKA - Sokkal jobb úszás volt ez, mint a tegnapi, a vasárnapot inkább kitörölném az emlékezetemből. Ez most már én voltam, úgy megy, ahogy mennie kell. Bennem van még picit a tegnapi 400, kicsit meg is húztam a jobb karomat, de jó volt ez most! 

KÉSELY AJNA - Ennek az 1500-nak annyira nem örülök, de először úsztam életemben délelőtt ilyet. Nem volt kellemes. Nagyon bekezdtem, Bogiék tapasztaltabbak, ezért jobban bírták a második felét, de erre Turi György figyelmeztetett. Rengeteg magyar itt van a lelátón, és elvisz az adrenalin.

A délutáni programban Hosszú Katinka aranyért és világcsúcsért úszik 200 vegyesen, Kozma Dominik pedig középdöntőzik 200 gyorson, a többi magyar sajnos elhullott, de Katka révén meglehet végre a vizes vb első magyar aranya, és teljesül Sós kapitány elvárása is: minden napra jut érem az úszóversenyeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.