Egy új Varga Dénes tért vissza a válogatottba

Közel volt hozzá, hogy az egészet abbahagyja. Teljesen megváltozott a hozzáállása. Interjú.

Gabay Balázs
2017. 07. 14. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetekig, sőt hónapokig gyötrődött Märcz Tamás szövetségi kapitány, hogy a válogatott legfontosabb fogaskereke vajon újra bekapcsolódik-e a gépezetbe. Március elején legördülhetett a szikla a szívéről: a korábban a világ legjobbjának is megválasztott Varga Dénes közölte, vállalja a szereplést a budapesti vizes világbajnokságon. A csapat esze, korábbi csapatkapitánya tért vissza – gyökeresen más szemlélettel.

– Tavaly nem úgy lettem csapatkapitány, ahogy számítani lehetett volna rá. A riói felkészülés közben történt a csere.

Most, így, hogy tudom, a felkészülés elejétől enyém a poszt, alapvetően megváltozott a hozzáállásom. Kezdettől fogva tisztában vagyok vele, hogy bármilyen konfliktushelyzetben nekem kell kezdeményeznem a megoldást, én vagyok a híd az edző és a játékosok között.

És most már meccs közben is én vagyok az, aki irányítja a csapatot, aki eldönti, hogy milyen figurát játsszunk – magyarázza hatodik világbajnoksága előtt.

Varga Dénes magatartásbeli változása valahol érthető: a riói olimpiát megelőző BENU-kupa kezdetén döntött úgy hirtelen Benedek Tibor akkori kapitány, hogy vegye át testvérétől, az azóta visszavonult Dánieltől a csapatkapitányi szerepkört. Ugyanakkor ez csak a medencén kívüli irányításra vonatkozott, meccs közben az idősebb Varga kormányozta a csapatot. Az olimpián végig érzékelni lehetett, hogy a testvérpár mélyen valós tudása alatt pólózik, amiben egyrészt közrejátszhatott a csékáváltás, Dániel sérülése – ami csak utólag derült ki – és Benedek korábbi döntése is, hogy az idősebb Vargát átvitte kapásoldalra, messzebb Dénestől.

A válogatott üdvöskéjének egészen egyedi belső ösztönző segített kijönni a hullámvölgyből, amelyet az ötkarikás szereplés okozott. – A múlt év hatalmas csalódás volt, ugyanis rengeteg erőn felüli dolgot csináltunk meg azért, hogy nyerjünk Rióban, mégsem sikerült a négy közé jutni.

Megzuhantam, nem tudtam elképzelni, hogy újra bele tudok kezdeni egy felkészülésbe. Emellett úgy gondoltam, hogy most már a családomnak is jár belőlem valami, de érdekes módon pont a családi szál fordította meg bennem az érzéseket

– vallja Varga Dénes. Nagyobbik gyermeke ugyanis már pontosan tudja, hogy édesapjának mi a foglalkozása, ő pedig úgy vélte, nagyszerű érzés lehetne fiának, ha egy kivételes rangú hazai rendezésű világversenyen látná őt a vízben. Ez adta meg neki a végső lökést ahhoz, hogy újra belekezdjen egy hosszú felkészülésbe, és felhúzza a válogatott sapkáját.

Bár Varga Dániel, Kis Gábor és Szivós Márton olimpia utáni visszavonulásával némiképp átalakult a csapat, rutinos és fiatal játékosokban sincs hiány a Märcz-legénységben. Manhercz Krisztián vagy épp Zalánki Gergő személyében ifjabb, de már több világversenyen gyűjtött tapasztalattal bíró vízilabdázó is megtalálható köztük. A másik oldalon olyan öreg rókák egészítik ki a brigádot, mint az utolsó vébéjére készülő Hosnyánszky Norbert, a reaktivált Gór-Nagy Miklós vagy épp Decker Ádám. Varga Dénes meglátása szerint jó összetételű csapat jött össze, amelynek azonban nem szabad a korábbi hibába beleesnie.

– Úgy érzem, van több olyan egyéniségünk is, aki képes megnyerni egy meccset, viszont nem szabad csak egy-egy klasszisra építeni, mert szerintem ez nem vezetett mindig jóra korábban. Meg kell tanulnunk csapatként játszani, ebben a folyamatban egyébként jól haladunk. Minden egyes játékosnak tudatosítania kell magában, hogy a saját egyéni jó teljesítménye kell az átütő csapatteljesítményhez és a győzelemhez.

A célokat illetően Varga Dénes nem kertel, a hazai világbajnokságon csak a négy közé jutás fogadható el. – Onnan pedig kezdődjön egy új kétmeccses világverseny – teszi hozzá. A veretlenül megnyert Szamarcidisz- és BENU-kupán mutatott teljesítménnyel bizonyosan a csapatkapitány is elégedett lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.