Gyárfás nem maradt FINA-alelnök

De további négy éven át a vezető testület tagja lesz. A fontos dolgok ott dőlnek el.

MN
2017. 07. 22. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb négy évig az uruguayi Julio C. Maglione irányítja a vizes sportok világszervezetét, a FINA-t, miután a budapesti kongresszuson 258-77 arányban győzött az elnökválasztáson az olasz Paolo Barellivel szemben. Gyárfás Tamás további négy éven át a FINA vezető testületének (büró) a tagja lesz.

Mint korábban megírtuk, ha Maglione marad az elnök, Barelli automatikusan „európai alelnök” lesz egy 2015-ös döntés következtében. Befolyás szempontjából viszont szinte mindegy, hogy marad-e alelnök Gyárfás vagy sem, ugyanis a dolgok az úgynevezett büróban dőlnek el.

„Minden idők legjobb világbajnoksága zajlik Budapesten” – jelentette ki a FINA harmadik terminusra megválasztott elnöke a kongresszust követő sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint. – „Magyarország és Budapest két év alatt csodát tett. Korábban a szervezőknek hat évük volt felkészülni, a magyarok mindent megcsináltak két év alatt, nem csupán a helyszínek tökéletesek, de a rendezés is, beleértve a szállítást, a biztonságot, és azt a tényt, hogy mindenütt mosolygós helyiekkel lehet csak találkozni.”

Az elnök, akárcsak a kongresszust követő sajtótájékoztatót felvezető ügyvezető igazgató, Cornel Marculescu kijelentette: sosem látott színvonalú helyszíneken zajlottak és zajlanak a 17. FINA világbajnokság eseményei.

„A Duna Arénához fogható létesítmény nemigen létezik ma a világon, a szinkronúszók még sohasem versenyeztek ilyen csodálatos körülmények között, a nyílt vízi úszókat tökéletes feltételek várták a Balatonon, a vízilabdázók pedig a sportáguk egyik legismertebb helyszínén, a Margitszigeten játszanak, minden nap több ezer ember előtt. És majd megláthatják, milyen fantasztikus élményt nyújt az óriás-toronyugrás a Parlament épületével a háttérben.”

A FINA tájékoztatása szerint a kongresszus jóváhagyta a 24-ről 25 fősre bővült új vezetőség összetételét, ennek értelmében a 2009 óta a testületben tevékenykedő Gyárfás Tamás újabb négy éven át a FINA vezérkarának tagja lesz.

Az új testület dönt majd a sportági bizottságok, illetve a különféle területekért – sportolók, edzők, létesítmények, média – felelős grémiumok összetételéről. Ezekbe a bizottságokba összesen tíz magyar pályázik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.