Hosszú Katinka: Aki elődöntős, annak már az úszásból kellene élnie

A hatszoros világbajnok szerint megérdemelnék az úszók, hogy a FINA profikként kezelje őket.

MN
2017. 07. 25. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nemcsak arról beszélek, hogy a legjobb úszóknak többet fizessenek, hanem azokról az úszókról is, akik profik szeretnének lenni, és az úszással pénzt keresni” – idézte az MTI az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó háromszoros olimpiai bajnok Hosszút. A magyarországi vizes vb első magyar aranyérmese hozzátette: aki elődöntős helyen végez, annak már az úszásból kellene élnie, nem pedig „aggódni” a következő munkájáért.

„Csak az úszással kellene foglalkozniuk, így csak a sportra fókuszálhatnának, mint a kosárlabdázók vagy a labdarúgók” – mondta Hosszú, aki szerint sportágát nem kizárólag az olimpia vonatkozásában kellene nézni.

Az AP cikkében megemlíti: Hosszú azt szeretné elérni a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA), hogy az úszóknak nagyobb beleszólásuk legyen az irányításba.

„Megérdemeljük, hogy profi úszóként kezeljenek minket. Partnerek vagyunk ebben a kapcsolatban” – mondta Hosszú, aki szerint a legfontosabb, hogy az úszók között párbeszéd alakuljon ki, mert korábban ez nem történt meg. „Egy nyelvet beszélünk” – emelte ki a már hatszoros világbajnok úszó, kiegészítve azzal, hogy a sportág is tovább fejlődik, ha ők még több munkát végeznek.

Hosszú Katinka június 21-én nyílt levélben bírálta a FINA-t, amely megváltoztatta a világkupa szabályait. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a FINA úgy döntött szabályváltozásokról, hogy nem kérdezte meg a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezetett be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

Az AP-összeállítás foglalkozik az Iron Lady-jelenséggel is, amely a háromszoros olimpiai bajnok elnyűhetetlenségére és fáradhatatlanságára utaló becenevéből nőtte ki magát branddé. Az AP információi szerint a fürdőruha és egyéb ruházati termék forgalmazására alapuló, gyorsan növekvő cégnek jelenleg körülbelül ötven alkalmazottja van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.