Minden jó, ha vége jó – a vizes vb utolsó napja

Hosszú Katinkára és Verrasztó Dávidra vár, hogy kozmetikázza az eddigi magyar úszóteljesítményt.

2017. 07. 30. 3:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer minden véget ér, így a 2024-es, meg nem pályázott s így meg nem nyert olimpia legfőbb próbaversenye, a budapesti–balatonfüredi vizes világbajnokság is, ami hat sportág világbajnoksága volt egyben. A zárónapon, vagyis ma már csak a Duna Arénában érdekelt magyar sportoló.

Szokás szerint 9.30-kor kezdődik az úszóprogram, és még mindig van olyan kedvencünk, akivel eddig nem találkoztunk, ő pedig nem más, mint Verrasztó Dávid, aki Gyurta Gergely oldalán – és bizony ellenfeleként is – 400 m vegyesen érdekelt, a délelőtt négy versenyszáma közül a másodikban. Korábban a két magyar legény az igen elterjedt uszodai pletyka szerint egy lány miatt erősen, a tettlegességig összekülönbözött, a hölgy pedig nem más, mint Verrasztó barátnője, Joó Sára, akivel a sok évvel ezelőtti konfliktus óta is együtt van. Övé a hölgy, és övé a nagy esély, hogy a számban világbajnoki döntőbe (is) verekedje magát, a „kis” Gyurtának erre kevesebb esélye van. Verrasztó idén a 2., Gyurta a 7. legjobb idővel rendelkezik azok közül, akik rajthoz állnak, Japán, az USA és Magyarország a három súlyponti országa ennek a versenyszámnak – ha tippelnünk kellene, a japán Szeto, az amerikai Kalisz és Verrasztó a három dobogóesélyes.

Igazából az első versenyszámmal kellett volna kezdenünk, merthogy ez Hosszú Katinka utolsó egyéni száma, ráadásul aranyesélyes benne, bár tegnap este várakozásait nagyon óvatosan fogalmazta meg – hiába is a szám világ-, olimpiai és Európa-bajnoka, világranglista-vezetője és világcsúcstartója is. Aligha lesz, aki „megmentse” őt este második aranyérmétől, hacsak nem a fáradtsága lesz az egyelőre pont egy aranyra van attól, hogy felülmúlja 2015-ös, kazanyi zsákmányát. Jakabos Zsuzsanna a számban epizodista lesz csupán – bár ne így lenne!

A délelőtt folyamán medencébe ugrik női, majd férfi 4x100-as vegyesváltónk is, a nők esélyeit rontja, hogy a délelőtti előfutamban nem áll a csapat rendelkezésére az Iron Lady, legfeljebb délután, ha „él” még akkor.

A délutáni programban tehát vegyesúszóknak és talán váltóknak drukkolhatunk 17.30-tól, úgy két órával a Forma–1 Magyar Nagydíj után – el vagyunk kényeztetve a világ figyelmével. Jelenleg a Sós Csaba kapitány által kiszabott „nemszégyen” termést (6 érem) hozzák az úszók, a minimálisan elvárt a 8 dobogós hely, közte 2-3 arany.

Tartsanak (ki) velünk!

Előfutamok

9.30: női 400 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

9.50: férfi 400 m vegyes (Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely)

10.14: 4x100 m női vegyesváltó

10.27: 4x100 m férfi vegyesváltó

Döntők

17.32: női 50 m mell, döntő

17.39: férfi 400 m vegyes, döntő (Verrasztó D.?, Gyurta G.?)

17.50: női 50 m gyors, döntő

18.05: férfi 50 m hát, döntő

18.20: női 400 m vegyes, döntő (Hosszú K.?, Jakabos Zs.?)

18.38: férfi 1500 m gyors, döntő

19.07: 4x100 m női vegyesváltó, döntő (Magyarország?)

19.25: 4x100 m férfi vegyesváltó, döntő (Magyarország?)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.