Pihenőnapot érő győzelem a hollandok ellen

Női válogatottunk 10-8-ra verte Hollandiát, a védekezés és Gangl Edina volt a kulcs. Jöhet a negyeddöntő!

Radványi Benedek
2017. 07. 20. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Belgrádban sikerült, sikerülhet Budapesten is” – üzenték tegnap délutáni videójukban női vízilabdázóink, akik a tavalyi Európa-bajnokság döntője után most a margitszigeti vb utolsó csoportmérkőzésén találkoztak a hollandokkal. A tét a csoportelsőség volt, ami a szombati nyolcaddöntők átugrását hozza magával, s a nap első meccsén az is kiderült, hogy ehhez már a döntetlen is elég lehet, mivel a négyesünk másik két csapatának kiélezett találkozóját a franciák némi meglepetésre 6-3-as vezetésük után egy 74 másodperccel a vége előtt szerzett góllal 9-8-ra megnyerték a japánok ellen. Az így harmadikként végző gallokat Keszthelyi Ritáék verték meg nagyobb különbséggel (24-5 és 17-2), márpedig az éppen aktuális szabály szerint ez dönt azonos pontszám és az egymás elleni döntetlen esetén.

Bíró Attila szövetségi kapitány előzetesen brutális verekedős mérkőzést várt, az első küzdelem mégis a lelátón zajlott: a valtonos biztonságiak próbálták jobb elhelyezkedésre bírni a női válogatott meccsein már-már hagyományosan felvonuló Carpathian Brigade szurkolócsoport tagjait, az öt fehér pólós halvány sikert ért el a harminc-negyven fekete pólóssal szemben, aki az északi kapu mögötti lelátó alján vert (álló)tábort. Mindenesetre az egyik feljáró melletti lépcsőt teljesen elfoglalva lelkesen buzdították a mieink előtt szereplő Új-Zéland válogatottját, amely huszonkét kapott gól ellenében hetet dobott.

Persze a hangorkán csak erősödött ezután. Szűcs Gabriella góljánál jött az első nagy üvöltés, majd ugyanez megismétlődött, de az UVSE játékosának második találata másodszorra is csak az egyenlítésre volt elég. 2-2-ről indult a második negyed, amely előtt a műsorközlő jóvoltából kiderült, a férfiválogatott is a lelátón foglal helyet. Bujka Barbara révén megszereztük a vezetést, Keszthelyi Rita viszont kapott egy ütést (Bíró Attila meg sárgát, amiért reklamálni mert a kiállítás elmaradása miatt). Csapatkapitányunknak jegelni kellett az arcát, de aztán visszatért, s bár a második negyedben végig kimagaslóan működött a hátsó alakzatunk, ötméteresből végül egyenlítettek a hollandok, ráadásul járulékos költségként Csabai Dóra a félidőre kipontozódott.

Ám két akciógóllal (Czigány Dóra és Illés Anna szerezték), majd egy szépítés után Czigány emberelőnyös találatával már kettővel mentünk, aztán Gurisatti Gréta szélső villanásával hárommal is. A záró negyedre eggyel szűkült az előny (7-5).

Gangl Edina sorra mutatta be a bravúrokat, majd amikor öt perccel a vége előtt büntetőhöz jutottunk, nem merte nézni Keszthelyi sikeres próbálkozását, inkább a közönséget tapsolta felé fordulva, háttal a holland kapunak. 8-5-ről már nem volt visszaút, pláne Gurisatti újabb gólja után, amellyel 9-6-ra vezettünk három perccel a vége előtt. A csoport első helyét végül – Keszthelyi újabb értékesített ötméterese és két bekapott találat után – 10-8-as győzelemmel érdemeltük ki. A találkozó stílszerűen egy Gangl-védéssel zárult, kiemelkedő, 56 százalékos hatékonysággal védett a kapusunk.

Az A csoportot Olaszország, a B-t az Egyesült Államok, a D-t pedig Görögország nyerte, így a C nyerteseként Magyarország, ha túljut a hétfői (bizonyára Kanada elleni) negyeddöntőn, valószínűleg a görögökkel vagy a B csoportban második spanyolokkal játszana szerdán a fináléba kerülésért. Hollandia pedig várhatóan az olimpiai és világbajnok amerikaiakba fut bele az elődöntőben.

„Veletek sokkal könnyebb” – ezzel a mondattal zárult a cikk elején említett videoüzenet. Nem véletlenül: a hétezres szurkolótömeg tegnap is végig űzte-hajtotta a válogatottat, s erre a folytatásban még nagyobb szükség lesz. A hölgyek iránti szeretet lassan felér a férfiválogatottéhoz, bár azért nem véletlen, hogy a tegnapi hír, miszerint az eredeti programot felborítva elképzelhető, hogy a Hajós Alfréd sportuszoda helyett a 12 ezer férőhelyes Duna Arénában rendeznék a vízilabda-finálét, csak a férfiak esetében röppent fel, azzal a kitétellel, hogy ehhez a magyar válogatottnak be kell jutnia oda.

Reakciók

Bíró Attila: „Szerintem támadásban még lehetnénk jobbak, az tény, hogy a hollandok sokszor felőrültek bennünket elöl fizikálisan. De le a kalappal a lányok előtt, hogy állták a sarat! Keszthelyi Ritát például kiütötték, ennek ellenére azt kértem, hogy ne veszítsük el a fejünket.”

Keszthelyi Rita: „Minden mozdulatukat ismertük, de lehetett volna kevesebb gólt kapni, volt, hogy én is későn húztam le a kezemet egy blokknál, ám mindenki odatette magát elöl és hátul is.” Kérdésünkre, hogy kemény ütést kapott-e, annyit mondott: „Nem, jól vagyok!”

Bujka Barbara: „Szerintem nagyon jó hír nekünk, hogy van három nap szünetünk. Utána pedig valószínűleg a kanadaiakkal játszunk, akiket nem szabad lebecsülnünk, mert a Világligában döntetlenre végeztünk ellenük.” Egy kolléga még felvetette, hogy a férfiválogatott kijött, s kiszurkolta nekik a győzelmet, mire nevetve így reagált: „Nem hiszem, hogy ők szurkolták ki, mi értük el a sikert magunknak!”

Női vízilabdatorna, C csoport, 3. forduló

Hollandia–Magyarország 8-10 (2-2, 1-1, 2-4, 3-3)

Gólszerzők: Smit 4, Van Der Sloot 3, Megens 1, ill. Szűcs Gabriella, Czigány Dóra, Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta 2-2, Bujka Barbara, Illés Anna 1-1  

Gól emberelőnyből: 3/7, 0/3

Gól ötméteresből: –, 2/2

A nap további eredményei

Japán–Franciaország 8-9

Ausztrália–Görögország 8-11

Oroszország–Kazahsztán 15-6

Olaszország–Kína 15-8

Brazília–Kanada 6-16

Új-Zéland–Egyesült Államok 7-22

Spanyolország - Dél-afrikai Köztársaság 17-3

A női vízilabdatorna csoportjainak végeredményei

A csoport: 1. Olaszország 6 pont, 2. Kanada 4 pont, 3. Kína 2 pont, 4. Brazília 0 pont

B csoport:  1. Egyesült Államok 6 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Új-Zéland 2, 4. Dél-afrikai Köztársaság 0

C csoport: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Hollandia 4, 3. Franciaország 2, 4. Japán 0

D csoport: 1. Görögország 4 pont (37-22), 2. Ausztrália 4 (32-20), 3. Oroszország 4 (29-21), 4. Kazahsztán 0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.