Videoton-játékos is lesz a ma kezdődő Afrika-kupán

A FIFA-rangsor alapján Algéria és Tunézia a két fő esélyes a ma kezdődő kontinenstornán.

2015. 01. 17. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki hitte volna, hogy a 2012-es Afrika-kupát – amelyet ugyancsak Egyenlítői-Guinea rendezett, de akkor közösen Gabonnal – Zambia nyeri meg, a döntőben büntetőkkel legyőzi a Didier Drogbával, Yaya Touréval, Gervinhóval felálló Elefántcsontpartot is? Az nagyjából rendben volt, hogy egy év múlva, a Dél-afrikai Köztársaságban Nigéria jutott a csúcsra, az első helyért azonban azt a Burkina Fasót verte 1-0-ra, amelyet ép ésszel senki sem várt a finálé közelébe sem.

A nigériai válogatott a vb-n a nyolc közé jutásért a franciák ellen is pariban volt – 2-0-ra veszített, ám a második gólt a 90. percben kapta –, az Afrika-kupán viszont már a selejtezőben elvérzett. Csoportjában a Dél-afrikai Köztársaság és Kongó mögött ragadt, s még Szudánban is képes volt kikapni. Hiába akadnak már világklasszisok Afrikában is, akik európai topcsapatokban játszanak, az eredendően zsigerből futballozó játékosokból nem könnyű nemzeti csapatot összekovácsolni. A koncentrációhiány a vb-n az Elefántokon is kiütközött, utolsó csoportmeccsükön a görögök ellen a 91. percben, addig továbbjutásra állva hoztak össze tizenegyest, és utazhattak haza.

Elefántcsontpart – immár Drogba nélkül, de a kontinensen zsinórban negyedszer a legjobb játékosnak választott Yaya Touréval (Manchester City) – most is a kupa egyik nagy esélyese. A FIFA világranglistáján Algéria és Tunézia után a harmadik legjobb afrikai csapat – amely tehet arról, hogy ne „Észak-Afrika-kupát” láthassunk –, utána Szenegál, Ghána és Guinea következik, ám a csoportbeosztásnál nem ezt vették figyelembe, hanem a CAF, a kontinentális szövetség rangsorát. Márpedig ezen a tornára kijutottak közül Ghána, Elefántcsontpart és Zambia áll ez első három helyen (az éllovas Nigéria), és az első kalapba került a házigazda is, amely a FIFA-nál a 118. helyen áll. Cikkünk végén a csoportoknál a kalapok alapján soroltuk fel a csapatokat, látható, hogy ez köszönőviszonyban sincs a FIFA-rangsorral.

Megjegyzendő, hogy eredetileg Marokkó lett volna a házigazda, de az ebolajárvány miatt novemberben visszalépett. Egyenlítői-Guinea elkezdte a selejtezőt, s bár az egyik játékosa jogosulatlan szereplése miatt gyorsan kizárták, rendezőként révbe ért.

Érdekesség, hogy a Dunántúlnál kisebb területű országban, a Zöld-foki Köztársaság válogatottjában pályára léphet a Videotonban szereplő Stopira (nyitóképükön), a kongóiaknál pedig a most a Teplicét erősítő, de Újpesten és Kecskeméten is megfordult Francis Litsingi is. A zászló nem az ő válogatottjaiknak áll, de mint tudjuk, Afrikában bármi megeshet.

A torna nyitómérkőzésén az A csoportban házigazda Egyenlítői-Guinea csapata ma éppen a kongóiak ellen lép pályára.

 

A csoport: Egyenlítői-Guinea (a világranglistán 118.), Burkina Faso (64.), Gabon (62.), Kongó (61.)

B csoport: Zambia (50.), Tunézia (22.), Zöld-foki Köztársaság (40.), Kongói Demokratikus Köztársaság (57.)

C csoport: Ghána (37.), Algéria (18.), Dél-afrikai Köztársaság (52.), Szenegál (35.)

D csoport: Elefántcsontpart (28.), Mali (49.), Kamerun (42.), Guinea (39.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.