A Zöld-foki-szigetek megleckéztette Portugáliát

Igaz, hogy a második csapatukkal álltak ki, de ez a zakó így is roppant kínos a számukra.

2015. 04. 01. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA világranglistáján jelenleg hetedik helyen álló Portugália legutóbb 1986-ban kapott ki afrikai csapattól, akkor Marokkótól, kedden pedig a Zöld-foki-szigetek lepte meg a luzitánokat, ráadásul otthonában. A hazaiak vasárnap Eb-selejtezőn 2–1-re verték a szerbeket, és Fernando Santos szövetségi kapitány „kimenőt” adott a fiainak, amit most már bánhat. Kedden Estorilban senki sem lépett pályára azok közül, akik két nappal korábban játszottak, de a szerbek ellen kispadozó Hugo Almeida (Krasznodar), Vieirinha (Wolfsburg), André Gomes (Valencia), João Mário (Sporting), Antunes (Dinamo Kijev), Cédric (Sporting) és Anthony Lopes (Lopes) kezdőként lépett pályára.

Az 57-szeres válogatott Hugo Almeida és Vieirinha a vb-n is szerepelt, a 21 éves Andre Gomes és az egy évvel idősebb João Mário a portugál futball nagy ígérete, miként a 24 éves Anthony Lopes is, aki a francia bajnokság egyik legjobb kapusa, s most debütált a válogatottban. S ez a meccs a rémálmaiban jön majd elő, mert a találkozó 38. percében az aznap 28. születésnapját ünneplő Odair Fortes (Reims) jobb oldali beadása célt tévesztett, és a labda a lécet és a bal oldali kapufát is érintve a gólvonal mögött kötött ki. A vendégek az első játékrész lefújása előtt Gégé (Marítimo, nyitóképünkön) révén újabb gólt szereztek, s a 2–0 a végeredmény is lett. A krónikához hozzátartozik, hogy a 60. percben a hazaiaktól André Pintót (Braga) kiállították, így a portugálok tíz emberrel fejezték be a találkozót.

Azt azért jegyezzük meg, hogy a Zöld-foki-szigetek a világranglistán a 38., mögötte Skócia, Szerbia és Nigéria következik, tehát semmiképpen sem kutyaütő alakulat. (Magyarország amúgy a 46. a rangsorban.) Játékosai Európában keresik a kenyerüket – a Videotonban szereplő Stopirát most nem hívták be a keretbe, de az év elején az Afrika-kupán játszott –; mindazonáltal a portugáloknak Cristiano Ronaldo, Fábio Coentrão és a többi nagy sztár nélkül sem lett volna szabad kikapniuk.

További barátságos mérkőzéseken:

Olaszország–Anglia 1–1 (1–0)

Hollandia–Spanyolország 2–0 (2–0)

Szlovákia–Csehország 1–0 (0–0)
Svájc–Egyesült Államok 1–1 (0–1)
Svédország–Irán 3–1 (2–1)
Ausztria–Bosznia-Hercegovina 1–1 (1–0)
Luxemburg–Törökország 1–2 (1–1)
Ukrajna–Lettország 1–1 (1–0)
Oroszország–Kazahsztán 0–0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.