Csúnyán elronthatják a Juventus bajnoki örömét

Torinóban félbe kellett szakítani a mulatságot azután, hogy a Juventusnak kőbe vésték az újabb bajnoki címét.

2015. 05. 05. 3:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóllehet a csíkos mezes olaszokat Zebrákként emlegetjük, citálhatjuk azt a kakast is, aki úr a saját szemétdombján, de csak ott. A Juventus is rendre megy a „levesbe” a Bajnokok Ligájában, idén 2003 után jutott be újra a legjobb négy közé; ami nagyjából a Serie A-t is helyére teszi az elitligák között. (2010-ben az Inter nyerte meg a BL-t, ám azóta egyetlen itáliai gárda sem jutott el a végjátékig.) Így aztán amikor az idei kiírásban párokba rendezték az elődöntősöket – a Real Madridot, a Barcelonát, a Bayern Münchent és a Juventust –, a Real érezhette úgy, hogy jól járt. S a Juve trénerétől, Massimiliano Allegritől sem csak a szokásos szólam volt az ellenfél altatására, hogy a spanyolok az esélyesebbek, mert ez a tény.

Ám 2003-ban a Juventus éppen az akkor is címvédő Real Madridot búcsúztatta az elődöntőben. A manchesteri finálét aztán elbukta a Milannal szemben, s hogy legyen még egy kapocs, a milánóiakat Carlo Ancelotti irányította, a királyi gárda jelenlegi mestere. A Real és a Juventus eddig tizenhatszor került szembe, s bármilyen meglepő, csak egyszer játszottak döntetlent: a legutóbbi randevún, két éve a csoportkörben Torinóban 2-2-t. Azt megelőzően nyolc spanyol és hét olasz győzelmet jegyezhettünk fel, s a legnagyobb téttel bíró meccsüket, az 1998-as BL-döntőt Amszterdamban a Real nyerte meg 1-0-ra.

A mai összecsapásra mindketten jó főpróbát vettek, a spanyolok Cristiano Ronaldo mesterhármasával – ami a portugálnak a 25. triplája volt a Primera Divisiónban – 3-2-re győztek Sevillában, a Juventus pedig a Sampdoria elleni idegenbeli 1-0-s sikerével szentesítette a scudettót. A Realba fél órára becserélték Gareth Bale-t, aki most lépett először pályára azután, hogy április 18-án a Málaga elleni bajnokin vádlisérülést szenvedett; az ugyanazon a meccsen lerobbant Luka Modric viszont továbbra sem fogható hadra. Ami Allegrinek jó hír, ugyanis arra a kérdésre, hogy Ronaldo mellett kit húzna ki a Realból, ha megtehetné, a horvátot nevezte meg a minap. Nem kell tartania a Modrichoz hasonlóan térdszalag-húzódással bajlódó Karim Benzemától sem, viszont egy francia kiesése miatt az olaszoknak még jobban főhet a fejük, Paul Pogba combsérülése után csak a visszavágón lesz bevethető.

A Juve-hívők abban bíznak, hogy annak a meccsnek is lesz tétje.

BL-elődöntő, 1. mérkőzés: Juventus – Real Madrid 20.45 (tévé: Sport1).

Várható kezdőcsapatok
Juventus: Buffon – Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Evra – Pirlo, Vidal, Marchisio – Tévez, Llorente (Morata).
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo (Fábio Coentrao) – Sergio Ramos, Kroos, James Rodríguez, Isco – Bale (Chicharito), Ronaldo

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.