Bundaper: „Urbán a mi emberünk volt”

Az MTK játékosa a tanúvallomások szerint „összekötőként” jelent meg, és vállalta a csalást egy 2009-es tavaszi meccsen.

Székely Fruzsina
2015. 06. 08. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn folytatódott a bundázással gyanúsított focisták és vezetőik pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyaláson tanúként jelent meg Urbán Gábor, az MTK egykori játékosa, akit azért idéztek be, mert két gyanúsított vallomásában is szerepelt. S. Balázs és K. Vince egyaránt arról számolt be korábban, hogy Urbánnal a 2009. május 30-i REAC–MTK-meccs előtt, L. Mátyás otthonában találkoztak. Itt kérte fel L. Mátyás őket, hogy 1000 eurós összegért cserébe veszítsék el a közelgő mérkőzést. Urbánnak valószínűleg azért kellett jelen lennie, hogy tudja, számíthatnak-e az MTK játékosai a csalásra, és ha igen, kik segítenek majd ebben a REAC részéről – ismertette a bíró K. Vince vallomását. Urbán mindent tagadott, ismeretes azonban, hogy az érintett meccsen az MTK 4–0-s eredménnyel győzött, és a beidézett is a góllövők között volt.

A harmadrendű vádlott, S. Balázs nem kívánt újabb vallomást tenni, emiatt korábbi nyilatkozatát idézték fel. Ebből kiderült, hogy a klub néhai vezetője, Kutasi Róbert – aki 2012-ben öngyilkos lett – a mérkőzések előtt pár nappal arra kérte a játékosokat, hogy szándékosan veszítsék el a közelgő meccset. Ezért cserébe fix összeget ajánlott, ami a kezdőjátékosok, cserék és a bundázásról tudó játékosok között oszlott szét, utóbbi személyeknek a hallgatásért cserébe. Előfordult, hogy a csapatvezető nem csupán a vereséget szabta meg, hanem azt is, hány góllal kell kikapnia a csapatnak. A játék előtt maguk a játékosok is köthettek fogadásokat a meccsre például K. Zoltánnál, amelyet azért tehettek lehetővé, hogy így további érdekük is származzon a veszteségekből – derült ki a vádiratból. S. Balázs például több tízezer forintos összegeket játszott meg, amelyből emlékezete szerint másfélszeres összeget kapott vissza.

S. Balázs név szerint sorolta fel, kik vettek részt a manipulációban a csapatból. Arról is beszámolt vallomásában, nem akadt olyan, akit megpróbált volna beszervezni, de az nem vállalta. Meccsenként általában 2000-2500 eurót kaptak, azonban ha nem a megbeszéltek alapján alakult a végeredmény, a következő bundameccset ingyen kellett vállalniuk. A vallomásban említett Cs. Gergő, K. András és V. Zoltán is tagadta, hogy részt vettek a bundában, avagy tudomásuk lett volna a mérkőzések elcsalásáról.

A harmadrendű vádlott – aki bevallotta, hogy közvetítőként továbbította a pénzeket L. Mátyástól, K. Zoltántól és G. Krisztiántól a játékosok felé – azt is elmondta, a 2009. május 1-i Kecskemét–REAC-meccs előtt plusz 500 eurót ajánlottak fel annak, akit kiállítanak vagy szabálytalansággal 11-es helyzetet idéz elő.

A legutóbbi elmaradt tárgyaláshoz hasonlóan ismét ketten hiányoztak a vádlottak padjáról: K. András munkahelyi elfoglaltság miatt, P. Olivér pedig bírói engedéllyel.

A vádirat szerint a vádlottak 2007 és 2009 között manipuláltak több mérkőzést, köztük bajnoki és Ligakupa-meccseket is. A tárgyalás július 9-én folytatódik újabb tanúk meghallgatásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.