Címerváltási láz a magyar futballban

A Puskás, az Újpest és a Mezőkövesd után most a Haladás is cserél.

Gabay Balázs
2017. 07. 13. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rugóra jár az agya a hazai fociklubok vezetésének: a Puskás Akadémia és az Újpest után a Mezőkövesd, szerdai bejelentése szerint pedig a Haladás is címert vált, de itt nem csak a labdarúgó-, az összes szakosztály vált. Mint a honlapjukon írják, az 1919-es, pajzs formájú szimbólum felső részén ott volt a Haladás felirat, alatta a zöld-fehér színek, ez alatt a Vasutas Sportegyesület rövidítése, legalul pedig az alapítás dátuma. A pajzson stilizált vasutassapka, a későbbiekben pedig szárnyas vasúti kocsikerék volt. 1995-ben, mikor gazdasági társasággá alakult a futballklub, szárnyas kerék váltotta a vasúti kereket.

2002-től a Lombard birtokolta a fociklubot, így új logója lett a Szombathelynek, majd távozásukat követően a szurkolók átalakították a címert, a régibe bekerült egy zöld-fehér futball-labda. Most a címer visszatér az alapításkorihoz: a felső részén a Haladás név szerepel, a fehérrel és zölddel hétszer vágott pajzsban az alapítás 1919-es esztendeje jelenik meg.

„A Haladás Szurkolói Kör, a Green White Army, a Green Keyers Gents szurkolói csoportokon kívül a szurkolók többsége ez ügyben többször is kérte a klub képviselőit és a tulajdonosokat, hogy legyenek partnerek a hagyományokhoz hű címer visszaállításához. Az elmúlt hónapok egyeztetéseinek eredményeként sikerült egy konszenzusos, egységes címert elfogadni, amely visszatér a hagyományokhoz. A szurkolók részéről elmondhatom, hogy köszönjük minden érintett együttműködését, és remélhetőleg a jövőben is sikerül a párbeszédet ilyen értékek mentén folytatni. Ez azért is fontos, mert látható, hogy napjainkban más klubok esetében milyen csaták folynak nyílt színtéren, és talán elmondhatjuk mi, Haladás-szurkolók, hogy a klub próbál együttműködni és a szurkolók igényeit figyelembe véve dolgozni” – mondta a honlapnak Keringer Zsolt, a Haladás Szurkolói Kör elnöke.

„Örülünk, hogy hosszú háttérmunka után sikerült Illés Béláékkal és a szurkolókkal együtt közös címert kialakítanunk – mondta Bokor Zsolt, a Haladás VSE elnökhelyettese. – Így szerte az országban egységesen képviselhetjük klubunkat, a Haladást, városunkat, Szombathelyt. A labdarúgókhoz hasonlóan a következő szezonban már valamennyi szakosztályunk az új címerrel kezdi meg a bajnokságot.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.