„A magyar játékosok többsége nem motivált, mentálisan gödörben van”

A Kisvárda szakmai igazgatója célokról, klubról, filozófiáról és a magyar játékosokról.

Havasi Zsolt
2017. 09. 27. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar futball egyik karakteres, szókimondó személyisége Révész Attila. Az évekig vezetőedzőként dolgozó szakember jelenleg a Kisvárda szakmai igazgatójaként tevékenykedik most pedig hosszabb lélegzetvételű interjút adott a Csakfoci.hu-nak. A beszélgetést témánként és tételmondatonként foglaljuk össze.

NB I-ről, költségvetésről

– Nem az a legfontosabb, hogy az NB I-ben legyünk, hanem hogy jó csapatunk legyen, ez pedig óriási különbség. A presztízs miatt jó lenne ott lenni, persze, de ez jelentős amortizációval járhat.

– Arra még nem vagyunk kész, hogy biztos bentmaradóként lépjünk feljebb. Éppen ezért filozófiában és rendszerben gondolkodunk elsősorban, amely (utánpótlás)bázisra épül. 

– Az NB I-hez nekünk is sokkal több pénzre lenne szükségünk, bármennyire is azt gondolják, hogy gazdagok vagyunk, nincs olyan sok pénz nálunk. Tavaly 307 millió forint volt a kiadási oldalunk, nincs ebben semmi titok. Idén talán még ennyit sem kell költenünk, mert jobb az elosztás.

Kárpátaljai labdarúgók, honi játékosok, „fiatalszabály”

– Tavaly még azt láttam, hogy nincs nagy különbség az NB I vége és az NB II eleje között. Most ez már nem így van. ( ) Ennek az oka a „fiatalszabály”, hozzájuk kell alakítani a kezdőcsapatot. Kiválasztasz két fiatalt, akiket majd beteszel, és ezzel azt döntöd el, hogy melyik csapatrészed fog ezáltal gyengülni.

– Megnyílt előttünk a kárpátaljai piac, ezzel pedig rendkívül sokat spórolunk. Három-négyszer kevesebbet pénzt kér egy határon túli fiatal, mint egy támogatott korú magyar tehetség. Csak velük azonban még nem tudnánk bennmaradni az NB I-ben, de 4-5 éves viszonylatban ki fogunk építeni egy bázist, amivel már lehet esélyünk.

– Ott (Kárpátalján, a háború miatt) nincs jövőképük ezeknek a játékosoknak, és inkább eljönnek hozzánk.

– Ezek a tehetségek Európába vágynak. Öröm velük dolgozni, más a vérük. Idejön egy ukrajnai tehetség, és két hét múlva lehagyja magyar kortársát. Annyira fogékonyak, mint a szivacs, vágynak a tudásra, egyszerűen működik náluk a túlélési ösztön. Ami pedig a másik pozitívum, hogy a magyar játékosok mentalitását is felfelé húzzák.

– Magyarország kis ország, és amíg egy ukrajnainak mindegy, hogy Budapestre, Sopronba vagy Kisvárdára szerződik légiósként, addig a magyar játékos Budapest-központú. Ha valaki inkább azt választja, miután kiszorul az NB I-ből, hogy keres valami főváros közeli másodosztályú csapatot ahelyett, ahol célok vannak, azzal én nem foglalkozom, abból nem lesz futballista

– A magyar játékosok nagy többsége – tisztelet a kivételnek – nem motivált, mentálisan gödörben van.

Szakmai háttér, edzősködés

– Magyarországon az edzők ki vannak szolgáltatva a játékosoknak. Én nem függök senkitől, nem kell attól tartanom, hogy emiatt elveszítem a munkám. Sok helyen ez nem így működik, a játékosok nagyon sok vezetővel jóban vannak, és egy idő után hátulról duruzsolnak az edző ellen

– Szeretném létrehozni azt a bázist, hátteret, amivel a Kisvárda eljuthat arra a szintre, hogy legalább liftezni tudjon a két osztály között.

– Menedzserszemlélettel vezetem a klubot, racionálisan gondolkodva, a cél pedig az, hogy önfenntartóak legyünk. A háttéret kell jól felépítenünk, emiatt járok nagyon sokat külföldi tanulmányutakra, már nem csak edzői szemmel figyelem a történteket, hanem elsősorban azt figyelem vezetőként, mi hogyan épül fel.

– Az utánpótlás-részlegünk normalizálódott, rendszerben működünk, egészen fiatalon úgy képezzük a játékosainkat, hogy az általunk elképzelt stílusba beilleszkedjenek. A másik nagy tanulság pedig az, hogy azt látom, őszintébb a kinti közeg. Azt is a szemébe mondják a játékosnak, amit ő nem szeretne hallani. Nem a túlélésre játszanak, hanem a fejlődésre.

Kritika és személyiség

– Azt vállalom, hogy bátrabb vagyok, valóban minden játékosnak a szemébe mondom, ha valami nem tetszik.

– Nem hiszek a demokráciában ebben a szakmában. Kiskoromtól egyedül vagyok, farkastörvények szerint nőttem fel. Van, hogy este 10 órakor felhívok egy játékost ellenőrzésként, hogy sorolja el, melyik TV-adón milyen műsor megy, de olyat is kértem már, hogy Viberen küldjön egy képet arról, hogy odahaza tartózkodik, mint ahogy keményen számon kérem azt is, mit eszik a játékos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.