Hatvan perc emberhátrány, egygólos vereség Portugáliától

Hiába védekezett szervezetten a magyar válogatott, Priskin butasága eldöntötte a mérkőzést.

Havasi Zsolt
2017. 09. 03. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig múlt este hét óra, a magyar szurkolók egy sörrel fűtött része már a Himnuszt énekelte a Népliget metróállomás aluljárójában. Ekkor még több mint másfél óra hátra volt a Magyarország–Portugália vb-selejtezőmérkőzés kezdő sípszaváig. A drukkerek szokás szerint felvezették a találkozót: esélyeket latolgattak, valakinél előjött az andorrai kudarc, de akadt olyan is, aki elmondta, hogyan kell megállítani a soros ellenfelet. „Alá kell vágni CR7-nek” – ecsetelte fennhangon az egyik szurkoló a tömör és velős taktikát.

Nem akárkik érkeztek Budapestre, hiszen Portugália nemcsak Európa egyik legerősebb válogatottja, hanem az aktuális Európa-bajnok is. S, ahogy Csányi Sándor MLSZ-elnök a programfüzetben fogalmazott, ha bárhol, bármely sportágban a regnáló kontinensbajnokot láthatja a közönség, az a sportág ünnepe. A Groupama Aréna közönsége, a Carpathian Brigade vezetésével kitett magáért, ugyanis különleges koreográfiával várta kedvenceit. 

Csak együtt, állt a kivetítőn Dzsudzsákék bemelegítésekor. Az üzenet egyértelmű: Portugáliát csak szervezett, fegyelmezett csapatjátékkal lehet megszorítani. Igaz, Bernd Storck kétcsatáros kezdőcsapata (Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Korhut – Lovrencsics G., Pátkai, Elek Á., Dzsudzsák – Priskin, Eppel) azonban többet jelzett, a támadást sem adja fel az együttes. A német szakember tehát betartotta a meccs előtt ígért szavát. A taktika kivehető volt, a két csatár célja megakadályozni a zavartalan portugál labdakihozatalt, s ezzel együtt felívelésekre, fejpárbajokra kényszeríteni az ellenfelet. Ez többé-kevésbé sikerült is.

Cristiano Ronaldo sistergős lövéssel, majd fejessel nyitott, de reklamálásban is aktív volt. Nehezen dolgozta fel ugyanis a Real Madrid világsztárja a magyaros vendégszeretetet. Főleg Fiola Attila kedveskedett neki néhány „csomaggal”, ezeknél az eseteknél a többszörös aranylabdás a bírónál érdeklődött a szabadrúgás elmaradása miatt. A Videoton jobbhátvédjének agresszivitásához az előtte játszó Lovrencsincs Gergő, illetve az egész együttes csatlakozott. Mindezt tovább segítette, hogy minden apró szerelés, jó passz után jött a taps.

A sok belépő, párharc miatt alig volt a folyamatos játék. A harmincadik percben azonban nagyot változott a leginkább kézilabda-mérkőzésre hasonlító találkozó. Ekkor Gulácsi felívelése után Priskin odakönyökölt Pepének, a holland Danny Makkelie játékvezető pedig kis fáziskéséssel ugyan, de jogosan zuhanyozni küldte a támadót. A történethez hozzátartozik egyrészt az, hogy a két játékosnak nem ez volt az első csörtéje, így Priskin mozdulatának volt egy kis törlesztésjellege, másrészt az a felvetés: mi van, ha Cristiano Ronaldo teszi ugyanezt Guzmiccsal? Akkor is villan a piros?

Az első félidőben kialakult állóháború a második játékrészben a kiállítás okán csak fokozódott: jól megszervezett magyar védelem előtte tologatták a labdát portugál játékosok. A 48. percben pedig elég volt egyetlen üresen maradt folyosó: Ronaldo lépett el Fiola mellett, és beadását André Silva fejelte a hálóba. Egy percre rá Pátkai Máté egyenlíthetett volna, de kapáslövése centikkel kerülte el a kaput.

A fennmaradó jó negyven perc portugál passzolgatással és magyar felívelésekkel telt. Még az utolsó percben is maradt hazai lehetőség, Dzsudzsák a 92. percben ívelt Fiola fejére, ám a bekk erőtlenül Rui Patrício kezébe bólintott.

Összességében Portugália kihasználta a Priskin fegyelmezetlenségéből következő kiállítást, és egy apró, de számára fontos, három pontot jelentő góllal megnyerte a mérkőzést.

Európai vb-selejtező, B csoport, 8. forduló:

Magyarország-Portugália 0-1 (0-0)
Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
gólszerző: André Silva (48.)
piros lap: Priskin (30.)
sárga lap: Pátkai (20.), Elek (45+3.), Dzsudzsák (82.), Fiola (89.), illetve Ronaldo (89.)
Magyarország: Gulácsi Péter - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Lovrencsics Gergő (Varga Roland, 78.), Elek Ákos (Pintér Ádám, 67.), Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs - Priskin Tamás, Eppel Márton (Böde Dániel, 61.)
Portugália: Rui Patrício - Cédric Soares, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao (Eliseu, 28.) - Gelson Martins (Bernardo Silva, 63.), Joao Moutinho, Danilo, Joao Mário - André Silva (Ricardo Quaresma, 86.), Cristiano Ronaldo

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.