„Akkor lenne jó a videobíró, ha nem magyarosan működne”

Azon magyar klubok vezetői, akik válaszoltak a Népszava kérdésére, támogatják a videobíró bevezetését.

MN
2017. 10. 13. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több csúcsbajnokságban, így a Bundesligában a Serie A-ban is videobíró segíti a játékvezető ténykedését. Ennek kapcsán a Népszava arra volt kíváncsi, hogy a magyar élvonalbeli klubok vezetői miként vélekednek a technológia bevezetéséről, illetve jobb lenne-e a csapatok és a játékvezetők viszonya, ha a bírók nyilatkozhatnának a mérkőzés után.

Talán nem meglepő, de a lapnak kevesen válaszoltak, ám akik igen, azok támogatják az ötletet. A Budapest Honvédnál örülnének a videóbíró bevezetésének, ugyanakkor nem támogatják a játékvezetők mérkőzés utáni nyilatkozatát. Szerintük ettől nem javulna a viszony a bírók és a klubok között.

A Vasasnál utóbbit másképp látják. Vancsa Miklós ügyvezető úgy véli, sokkal emberibb lenne a kapcsolat a játékvezetők és a klubok, valamint a játékvezetők és a szurkolók között, ha adott esetben beismernék a hibájukat. „A munkánkért ugyanis vállalni kell a felelősséget” – tette hozzá Vancsa. Az ügyvezető a videobíróról azt mondta, akkor lenne jó, ha nem magyarosan működne. „Ez alatt azt értem, hogy amit látunk, azt mondjuk be. Az NB I-es mérkőzések összefoglalóinál a stúdióban helyet foglaló szakértők például rendszeresen véleményt formálnak, csak épp nem azt mondják, amit látunk. A videóbíró esetében az lenne a jó megoldás, ha legalább három szakember nézné meg a vitatott esetet, és az ő véleményük alapján születne meg a végső döntés” – magyarázta.

A Diósgyőr ügyvezetője, Szabó Tamás is támogatja a videobíró bevezetését, és egyetért a játékvezetők megszólalásaival is. „A bíróknak is az lenne az érdekük, hogy legyen lehetőségük a nyilvánosság előtt megvédeni magukat, ha bírálják őket egy-egy ítélet után” – mondta. 

Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője szerint is jó lenne, ha bevezetnék a videóbírót, így elkerülhető lenne, hogy a mérkőzés végeredményét befolyásoló rossz ítélet szülessen. Ám ezzel együtt azt gondolja, ha bevezetik a videóbírót, akkor nincs szükség a meccsek után játékvezetői nyilatkozatokra, a jelenlegi rendszerben azonban jó lenne, ha egy nappal a találkozók után a bírók is nyilatkozhatnának a sajtónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.