Bernd Storckot vagy kirúgják, vagy maga mond fel

Többen is bejelentkeztek már szövetségi kapitánynak, pedig még csak ma dől el, megüresedik-e a poszt.

Gabay Balázs
2017. 10. 17. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden összeül a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége, hogy legfontosabb napirendi pontjaként döntsön a szövetségi kapitány sorsáról. Bernd Storcknak ugyan csak jövő június 30-án jár le a szerződése, a gyenge világbajnoki selejtezős eredménysor és a vele szembeforduló közvélemény hangja akár a távozásához is vezethet. Hogy ezzel jól vagy rosszul jár a válogatott, csak találgatni lehet.

A német szakember 2015-ben még sportigazgatóként vállalt munkát az MLSZ-ben, majd pluszfeladatként megkapta – kérte? – előbb az U20-as válogatott irányítását, majd végül a felnőttcsapatét, miután Dárdai Pált visszahívta a Hertha BSC. Ha azt vesszük, hogy másfél tucat honfitársát csábította már Magyarországra, akik a válogatottnál kollégái vagy a különböző korosztályokat irányítják,

elbocsátása esetén akár kisebb exodus kezdődhet, ez pedig komoly problémát idézne elő a működésben.

Persze mindez csak akkor igaz, ha a német szakemberek szorosan kötődnek hozzá. Szintén Storck megtartása melletti érv lehet, hogy behozott egy újfajta felmérési rendszert a válogatotthoz, a fizikai tesztek sokkal profibbá, a kiválasztás ez alapján letisztultabbá vált. Sokan csakugyan pozitív fejleményként értékelték, hogy külföldiként nagyobb a bizalom vele, mint a magyar edzőkkel szemben, így nyugodtabban dolgozhatott.

A német szakember menesztése mellett számtalan indokot lehet felsorolni. Az egyik hitelének megingása – a Feröer elleni idegenbeli döntetlen után –, majd eltűnése az andorrai gyalázatot követően. Utóbbi után válságstáb is összeült a szövetségben, és már akkor sem álltak ki mellette egységesen az elnökségi tagok. Most még annyira sem. Döntésüket nyilvánvalóan befolyásolja, hogy a nemzeti csapat mellett tűzön-vízen át kitartó szurkolótábor a Feröer elleni hazai győzelem alkalmával már elsöprő erővel tüntetett Bernd Storck ellen.

A sajtóban elterjedt, hogy óriási lelépési pénzt kellene kifizetni neki, ha idő előtt elküldik, de tudomásunk szerint mindössze egyhavi fizetéssel, vagyis

8-10 millió forint leszurkolásával megválhat tőle a szövetség.

Ismereteink szerint ha kapitányként felmondanak neki, sportigazgatóként sem maradhat. A német tréner maga is beadhatja felmondását, így megelőzve elbocsátását. Mindent egybevetve, az a valószínűbb, hogy megy.

S hogy lelépése esetén ki követheti? A szövetség ügyeiben jártas forrásunktól úgy tudjuk, azoknak az edzőknek, akiknek a nevét bedobták a lapok – Bódog Tamás, Marco Rossi, Paolo Sousa – nincs valós esélyük a posztra. Bódognak és Rossinak nincs tapasztalata válogatottak mellett, míg a portugálnak nem volt túl jó a kapcsolata Csányi Sándor elnökkel. A korábban hívott Bölöni Lászlóra nagyon megharagudott Csányi, miután hosszan várakoztatta az MLSZ-t, végül mással állapodott meg. Szabics Imrének a Sturm Graznál, Lőw Zsoltnak a Leipzignél, Dárdai Pálnak – aki az utánpótlásképző kiskátét összerakta a szövetségnek – a Herthánál van élő szerződése, így ők sem jöhetnek szóba.

A legnagyobb lehetőség egy olyan, Storcknál válogatottszinten tapasztaltabb tréner érkezésére van, aki szabad, és hajlandó Magyarországra költözni. Információink szerint

két-három szakember is jelentkezett már a szövetségnél, hogy vállalná a megbízatást,

ők a nemzetközi futballéletben jó nevű edzőknek számítanak. Október 25-26-áig le kell adni a Luxemburg és Costa Rica ellen készülő keret neveit, szóval az idő sürgeti Csányiékat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.