Feröer nem viccel, nyerni jött Budapestre

Lars Olsen szövetségi kapitány nem lakott jól a csoport negyedik helyével és a történelmi sikernek számító 9 ponttal.

2017. 10. 09. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatnánk, hogy történelmi siker küszöbén a feröeri labdarúgó-válogatott, de ezt a küszöböt már azzal átlépte a világ 189. legnépesebb országa, hogy elérte „bármilyen” – Eb-, vb- – selejtezőcsoportja negyedik helyét, és már nem is veszítheti el. Sőt, rátehet még egy lapáttal, ha a kedd este 20.45-kor kezdődő találkozón Budapesten megveri a Svájctól szombaton megalázóhoz közeli vereséget szenvedő magyar csapatot.

Akármekkora magasságokban van is a dán Lars Olsen együttese önmagához képest, egyáltalán nem lett úrrá aránytalan elbizakodottság Feröeren, abból ugyanis, hogy a csapat az utolsó előtti vb-selejtezőfordulóban otthon 0-0-t játszott a vérszegény lettekkel, erőt merítenek az északiak: igenis van tovább.

„Jó mérkőzést játszottunk Lettország ellen, mégsem tudtunk nyerni, szoros, kiélezett kilencven percet élhettek át a nézők otthon” – tekintett röviden vissza a kapitány, aki az „ezer kapufás” meccs után azonnal repülőre ültette fiait, és másnap hajnalban már Budapesten is volt a csapat, majd ébresztő után rögtön edzettek is, hisz nincs megállás. A fehér-kékek közül mindenki egészséges, nincs is miért pihentetni egyik vagy másik labdarúgót, majd a keddi rangadó után. Merthogy a tét nem kisebb, mint a Storck-csapattól elszedni a csoport harmadik pozícióját, Svájc és Portugália mögött.

Olsen persze nem számít sok kegyelemre a vendéglátók részéről, noha látta a mieink Svájc elleni szenvedését.

„Ismerem a magyarokat, láttam az 5-2-es vereségüket, de tudom, hazai pályán mennyire veszélyesek – utalt az 2016-os Eb-selejtező idején 1-0-s vezetésről végül Böde Dániel duplájának köszönhetően 2-1-re elveszített mérkőzésre. – Legutóbb Budapesten nagyon erős volt a magyar válogatott, és az Európa-bajnokságon is figyelemre méltó teljesítménnyel jelentkeztek, ugyanakkor nem látom rajtuk a fejlődés jeleit.” Ezzel arra is utalt, hogy a világbajnoki kvalifikációk során tavaly már nem tudtunk nyerni Feröeren, igaz azt is megjegyezte, több kulcsjátékos nem áll Bernd Storck kapitány rendelkezésére.

Jóan Símun Edmundsson, a feröeri egylet előretolt éke szintén nagyon motivált a lettek elleni 0-0 után, a dán Odense Boldklub csatára szerint most megmutathatják a társakkal, nem csak a kapufára céloznak tökéletesen. „Szeretnénk megmutatni a világnak, hogy nem véletlenül szereztünk a selejtezők során kilenc pontot az előzetesen megcélzott hat helyett.”

„Kilenc pont nagy dolog, de nem elég, a tizenkettő sokkal több” – tette hozzá az edző az egyértelmű keddi célról.

A vb-selejtezők B csoportjának keddi záróprogramja: Magyarország–Feröer, Lettország–Andorra, Portugália–Svájc. A lettországi mérkőzés a csoport utolsó helyéről dönt, a portugáliai pedig arról, csoportunk óriásai közül melyik jut ki egyenes ágon a jövő évi vb-re, és melyik kényszerül pótvizsgára novemberben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.