Magyar–feröeri után: „nem csak mi szenvedünk a kisebb csapatok ellen”

A feröeriek szövetségi kapitánya büszke csapatára, több magyar játékos szerint a harmadik hely a realitás.

Havasi Zsolt
2017. 10. 11. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott szenvedve ugyan, de Böde Dániel 81. percben szerzett góljával hazai pályán 1-0-ra legyőzte Feröer szigetek nemzeti együttesét. A lefújás után újságírók előtt Böde Dániel a tőle megszokott őszinteséggel beszélt: „Örülök, hogy újra gólt rúgtam, de azon kívül minek örüljek?” – mondta, hozzátéve, hogy Bernd Storckkal egyeztetett arról, hogy csereként fog pályára lépni. A Ferencváros támadója utalt a szurkolók éles véleménynyilvánítására is, mint mondta, van olyan, hogy vesztesz, és megtapsolnak, de olyan is, hogy nyersz, és kifütyülnek.

A válogatott mezben Svájcban góllal debütáló Ugrai Roland szerint a szurkolói reakció sajnos hozzátartozik a játékhoz. „Ha ezzel a játékkal még rúgtunk volna három gólt, akkor nem ez lett volna a reakció. Megtettünk mindent, de most erre futotta” – tette hozzá.

Nagy Ádám arról beszélt, hogy érződött a Svájc elleni 5-2-es vereség a csapaton, mert nem működött az, amit az edzésen gyakoroltak. Összességében azonban úgy vélte, a csoport harmadik helye reális, persze az keserédes, ahogy mindezt elérték. Gondolt itt a Bologna játékosa az Andorra elleni vereségre, s a feröeri döntetlenre.

Érdekes, hogy Nagy – elmondása szerint legalábbis – semmit nem vett észre a szurkolói reakciókból. Arra a kérdésre, hogy amikor odamentetek a szurkolókhoz a meccs végén megköszönni a buzdítást, mi történt, annyit mondott: „megköszöntük egymásnak a mérkőzést”.

A Videoton játékosának, Pátkai Máténak hiányérzete volt, mert nem játszottak jól. Kiemelte, a mai futballban már mindenki tud szervezetten védekezni, ez ellen pedig nem mindig sikerül megtalálni az ellenszert. „Sokszor célravezetőbb lett volna, ha nem beadásokkal, hanem laposan belőtt labdákkal próbáljuk átjátszani a védelmüket” – emelte ki.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, egyetért-e, reálisnak tartja-e a szurkolók kritikáját, azt mondta, a realitás az, hogy harmadikok vagyunk, s az, hogy az alacsonyabban jegyzett csapatokat sikerült megelőzni.

„Ma már nem ad ajándékba három pontot senki. Nem csak mi szenvedünk a kisebb csapatok ellen, hanem például Portugáliának sem volt könnyű dolga ellenünk. Teljesen megváltozott a futball, ennek kell megfelelni” – mondta. Hozzátette, a jobb játék érdekében több pontosságra lett volna szükség a végjátékoknál.

Sikerült elkapnunk pár kérdés erejéig Feröer szövetségi kapitányát, Lars Olsent is, aki csalódott volt a vereség miatt. „Nagyon jól védekeztünk, igaz, rengeteg szöglet volt, s valahol törvényszerű, hogy az egyik pontrúgás végül góllal végződik. Játékosaim megtették, amit tudtak, keményen dolgoztak, s több lehetőséget is kialakítottak az ellenfél kapujánál. Büszke vagyok rájuk” – véleményezte a találkozót a dán szakember lapunknak.

Rávilágított, hiányzik ugyan számukra egy vérbeli befejezőcsatár, ugyanakkor meg kell érteni, az 50 ezres ország mindig meccsről meccsre próbál fejlődni. Azért egy fél mondat erejéig megjegyezte, Feröeren a magyar csapatnak szerencséje volt.

A folyamatos előrelépést pedig abban látja, hogy a játékosai fiatal koruk óta keményen és egy viszonylag zárt közösségben dolgoznak. Továbbá egyre több olyan feröeri futballista van, aki profiként keresi kenyerét Dániában vagy éppen Izlandon.

„Nekünk kis országként megvan a saját utunk” – zárta gondolatait. Erről, azaz a saját út fontosságáról beszélt egyébként az északi ország csapatát elkísérő kommentátor is. Aki azért volt bosszús, mert mindig egy apró gól a különbség (már ha nem 0-0 az eredmény) a két együttes között. Ugyanakkor nagyon örül a megszerzett 9 pontnak, s annak is, hogy egyre több nemzetközi tapasztalatot szereznek a feröeri játékosok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.